Депресията е сериозно заболяване, към което трябва да подхождаме с голямо разбиране. Депресия не е просто да сте тъжни и меланхолични, не е временно състояние на ума или мозъка, тя се отразява на целия Ви организъм – хранене, спане, себеусещане.

Депресията е много повече от промяна в настроението или временна загуба на мотивация, това е заболяване с признаци и симптоми, продължаващи в течение на седмици, месеци или години.

Много хора са засегнати от депресия, но често страдат мълчаливо, защото  все още съществува стигма, свързана с психичните заболявания и тя не позволява навременното разпознаване на симптоматиката и търсенето на помощ.

Данните за САЩ например сочат, че годишно около 16,1 милиона американци, почти 7% от населението, преживяват голямо депресивно разстройство (MDD).

Какво е депресия?

Тежките събития в живота, като например да загубите близък човек или да бъдете неочаквано уволнени, могат да Ви накарат да се почувствате безпомощни, обезверени, мрачни и потиснати. Това са нормални човешки емоции. Депресията обаче не е просто емоция. Депресията е разстройство на психичното здраве, което има сериозни симптоми и засяга трайно ежедневните мисли, чувства и активности. Ако бъде оставена без лечение, може да има опустошителни последствия върху живота Ви.

Депресията е заболяване от групата разстройства на настроението. Хората с депресия преживяват спадове в настроението, които са тежки и продължителни. Никой не е застрахован, депресия може да Ви застигне независимо от пола и възрастта. Мъжете по-често не разпознават симптомите на депресия и не са склонни да потърсят помощ.

Голяма роля за отключването на депресия играят често големи негативни събития в живота – загуба на близък човек,  откриване на тежък здравословен проблем, развод, тежки финансови загуби и др.

За да бъдете диагностицирани с депресия, трябва да сте изживявали  симптомите на депресия в продължение на минимум две седмици.

Симптоми на депресия

Тежестта и честотата на симптомите може да варират, като могат да включват:

  • Изпитвате честа раздразнителност;
  • Чувствате безнадеждност, меланхолия, тъга, вина, потиснатост;
  • Отдръпвате се от социалния живот;
  • Изпитвате умора и изтощение;
  • Имате значителни промени в апетита и теглото;
  • Имате смущения в съня – трудности да заспивате, спите прекалено много или ставате  твърде рано сутрин;
  • Губите интерес или удоволствие от активности и хобита;
  • Имате затруднена концентрация и памет;
  • Имате мисли за смърт или самоубийство, правите опити за самонараняване или самоубийство;

Депресивните симптоми могат да се проявят по различни начини, в зависимост от типа на разстройството.

Какви са причините за депресия?

Няма една единствена причина за депресията. Тя може да се отключи от житейска криза или по съвсем различна причина. Може също така да не е  предизвикана от нещо конкретно, а да се случи спонтанно.

Има няколко фактора, за които се счита, че допринасят за това заболяване.

  • Травма – преживяването на травма на ранен етап от живота може да има дългосрочни последици върху това как мозъкът реагира на страх и на стрес, и може да доведе до отключване на депресия;
  • Генетични фактори – често разстройствата на личността се срещат и при други членове в семейната линия;
  • Промени в мозъка –при някои хора депресията е по ендогенни причини, не е въпрос на емоции, а на биологични процеси;
  • Злоупотреба с алкохол/лекарства: около 30% от хората, които злоупотребяват с алкохол и лекарства, преживяват също и депресия;
  • Други медицински състояния: хора, които имат смущения в съня, медицинско заболяване, хронични болки и синдром на дефицит на внимание, са по-склонни да развият депресия;

Видове депресия

Има няколко вида депресия в диапазона от психотична депресия до персистиращото депресивно разстройство (classification)

  • Персистиращо депресивно разстройство:депресивно настроение, което е с продължителност поне две години. Ако Ви е поставена тази диагноза,  може да преживявате епизоди на голяма депресия и такива с не толкова тежки симптоми;
  • Постпартална (след родилна) депресия:депресия, която изживяват много жени, след като родят. Те могат да преминат през тежко депресивно разстройство по време на бременността или след раждането.
  • Психотична депресия:случва се, ако имате тежка депресия и в допълнение някаква форма на психоза, като например делюзии (крайни фантазии или вярвания в нереални факти) или халюцинации.
  • Сезонно афективно разстройство: активира се през зимата, когато има по-малко естествена слънчева светлина и изчезва през пролетта и лятото. Симптомите включват оттегляне от социален живот, повече сън и покачване на теглото.
  • Биполярно разстройство: Въпреки че то е различно от депресията, биполярното разстройство включва екстремни колебания в настроението, като някои от тях отговорят на критериите за депресия (и се нарича „биполярна депресия“ или „хипомания“).

Лечение на депресията

Въпреки че депресията може да бъде опустошаващо заболяване, дори и най-тежките случаи подлежат на лечение.

Около една трета  (35.3%) от хората с тежка депресия търсят лечение от лекар специалист. Други често не търсят лечение, защото смятат, че депресивното разстройство не е сериозно и могат да се справят сами. Някои считат, че това разстройство представлява по-скоро лична слабост на характера, а не сериозно медицинско състояние, което изисква професионална грижа.

Депресията може да бъде лекувана с медикаменти, психотерапия или комбинация от двете. Лечението е различно, както са различни и симптомите.

Психотерапията включва когнитивна поведенческа терапия, семейна терапия и междуличностна терапия. Психотерапията може да Ви научи на  нови начини на мислене и поведение и помага да се променят навици,  допринасящи за депресивно състояние. Психотерапията Ви дава възможност да разберете трудни взаимоотношения и ситуации, свързани с депресията и да работите с тях.

При пациенти, които не отговарят на лечение с медикаменти и психотерапия, може да се обмисли прилагане на електроконвулсивна терапия или друга мозъчна стимулация. Тя представлява терапия с кратки електрически стимулации на мозъка, докато пациентът е под упойка.

За лечение на депресия се използват основно антидепресанти, те имат балансиращ ефект върху невротрансмитерите в мозъка. Признаци на подобрение може да имате още в първите две седмици от лечението, но пълните ползи от него могат да се очакват след два до три месеца. Ако не настъпва подобрение след няколко седмици, може да се промени дозата на антидепресанта или пък той да бъде заменен с друг. Биологията на всеки един организъм е различна и по различен начин отговаря на назначеното лечение. За съжаление психиатърът, който назначава лечението, без допълнителен инструмент, няма как предварително да знае дали ще получи очаквания ефект от медикаментите, дали те няма да се окажат неефективни при Вас или дали няма да проявят засилени странични реакции.

Генетичният тест Genomind Professional PGx (Gen Pro) може да помогне да се намали процесът проба-грешка в лечението като даде допълнителна информация на лекаря за генетичния Ви профил, за да може той/тя да направи персонализиран план на лечение и да се стигне по-бързо до подобряване на състоянието Ви.

Как може да помогне генетичният тест Genomind Professional PGx (Gen Pro) при депресия?

Genomind Professional PGx (Gen Pro) е фармакогенетичен тест, създаден да помогне на лекарите специалисти да оптимизират решенията си за лечение на пациенти с психични заболявания. Тестът разглежда специфични генетични маркери, способстващи  да се идентифицират индивидуално терапии, които е по-вероятно да имат очаквания лечебен ефект,  да се разбере предварително при кои медикаменти може да не се постигне очакваната ефективност и при кои могат да се очакват изявени странични ефекти конкретно за Вас.

Проведено медицинско проучване с теста показва, че той е изключително полезен за пациенти, резистентни на лечение (връзка). В това проучване 69% от включените пациенти (общо 685) са имали две или повече предходни неуспешни лечения. След три месеца лечение с медикаменти, подбрани на база резултата от GeneceptAssay, се отчита клинично измеримо подобрение при 91% от пациентите.

Не се колебайте, потърсете помощ сега!

Обърнете се към нашия екип за повече информация!

Тел: 0889 34 67 68