Всичко започва с необходимостта бъдещите майки да могат да разберат дали чакат здраво бебе, което няма генетични аномалии. Най-важното е бременните жени да имат избор и да не се подлагат процедури, криещи риск от загуба на плода. Така в Германия се появява Пренатест – първият в Европа неинвазивен пренатален тест за установяване на генетични аномалии у плода с 99% точност и без риск от загуба на бременността.

Благодарение на достиженията на науката изследването позволява да се изолира свободно циркулираща ДНК на плода от кръвна проба, взета от майката. И макар у нас подобни иновации понякога да идват със закъснение, с Пренатест за щастие не става така. Малко след появата си на пазара в Европа, той вече е на разположението на бременните в България.

Това се случва благодарение на НМ Дженомикс – лидер в генетични изследвания и една от компаниите-пионери в ползването на ДНК тестове у нас за диагностика, превенция и лечение на редица наследствени (и не само) заболявания. Повече от десетилетие НМ Дженомикс осигурява достъп до най-съвременните молекулярно-генетични изследвания в сферата на пренаталната и постнатална диагностика, психиатрията, онкологията и превенцията чрез персонален ДНК анализ, като непрекъснато обогатява портфолиото си с генетични изследвания и се стреми да улесни пътя им директно до потребителя. Анализите на всички изследвания се провеждат във високотехнологични сертифицирани лаборатории в Европа и САЩ от квалифицирани специалисти на високо ниво.

Сред изследванията, които се открояват в портфолиото на НМ Дженомикс са:

  • Пренатест (Prenatest) – първият неинвазивен пренатален тест за установяване на генетични аномалии при плода, приложим от ранен етап на бременността. Тестът е точен (99.8%), безопасен и надежден (анализира се ДНК на плода). Пренатест се предлага в различни варианти с покритие от единични хромозомни аномалии до пълен хромозомен анализ.
  • Бейби Некст (Baby Next) – скринингов тест за новородени а нализи на 220 гена за 222 генетични заболявания, които подлежат на лечение или повлияване чрез медикаменти, промени в хранителния режим и различни терапии.
  • LifeGenomix – линия генетични тестове за изграждане на персонален режим за хранете, спорт и грижа за кожата на базата на ДНК анализ.
  • Gen Pro Profesional PGx – Първият в България фармакогенетичен тест за определяне отговора на организма към различни медикаменти и назначаването и/или оптимизирането на терапията на пациенти с психиатрични диагнози.
  • Онко Дийп (Onco Deep), Онко Риск (Onco Risk), хистопатология в Германия – портфолио от онкологични тестове за установяване на генетична предразположеност към ракови заболявания, за потвърждаване на диагноза или избор на най-подходяща таргетна и/или химиотерапия при вече диагностицирани пациенти.
  • Тест за измерване на дължината на теломерите – установява биологичната възраст на организма за оценка на общото здравословно състояние и подобряване на начина на живот, за да се запазят жизнеността и младостта за по-дълго.

Подробности за всички изследвания, предлагани от НМ Дженомикс може да разгледате ТУК.