Петя Стойчева-Кривицки, клиничен психолог: Краят на живота и здравето ни зависят от избора ни!

Защо е важно да сме наясно с биологичната си възраст и как тя се влияе от физическото и психическото ни състояние? Каква е ролята на гените в този процес? За това и още разговаряме с психолога Петя Стойчева-Кривицки.

Не е тайна, че мнозина от нас биха се поласкали да чуят, че изглеждат по-млади. Защо отдаваме на възрастта като понятие толкова голямо значение в чисто психологически план?

Младостта се свързва с нова енергия, със здраве и успешност. Тогава се случват най-вълнуващите житейски събития. Това е период, за който децата мечтаят („когато порасна…”), а също и за който възрастните хора си спомнят с носталгия и усмивка („когато бях млад…”). Този период е най-красивият период в живота ни и се свързва с физическо здраве.

От хилядолетия насам хората търсят извора на младостта. Тази тема е особено актуална през последните няколко години. Учените по всякакъв начин се опитват да открият основните причини за стареенето на клетките, които са около 37 трилиона. Тяхното стареене естествено води и до стареенето на всички органи и системи в тялото. Според много съвременни проучвания има един фактор, който влияе върху процесите на стареене много повече в сравнение с всичко останало. Товаса теломерите, които предпазват хромозомите ни при деленето на клетките.

В процеса на остаряване дължината на теломерите намалява, а заедно с това се изчерпват ресурсите на организма за регенерация. Всяка клетка на тялото ни съдържа набор от гени, нашата наследствена информация. Гените са организирани в 46 групи, наречени хромозоми. Теломерите обвиват върховете на хромозомите, скъсявайки се всеки път, когато клетката се дели, за да бъде създадена нова клетка – нормален процес от развитието, който се повтаря през целия ни живот.

И няма нищо чудно в това, че хора на една и съща възраст изглеждат по-млади или по-възрастни. Скъсяването на теломерите, а от там и остаряването, не се случва еднакво бързо при всички хора и зависи от генетика, заобикаляща среда и начин на живот. Тук е моментът да кажа, че вече можем да сме спокойни и да се грижим за себе си, защото краят на живота и здравето ни зависят от избора ни! С конкретни действия бихме могли да поддържаме стабилно състояние на теломерите си и да забавим процесите на стареене.

Как можем да променим нагласата и начина си на живот, така че да изглеждаме и да се чувстваме добре, какво да направим в тази посока?

Революционен е подходът в разбирането на човешкото здраве на д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл. В тяхното мащабно проучване, посветено на темата, те ни запознават с интересни факти, свързани със скоростта на стареене на клетките. Според тях теломерите буквално „чуват” мислите ни, а не просто изпълняват командите на нашия генетичен код.

Нови проучвания доказват връзката между скоростта на застаряването и продължителността на живота с теломерите. Нашите теломери са като телефонен указател за това как различните части на тялото ни остаряват. Както вече споменахме, теломерите се намират в краищата на веригите ДНК, подобно на защитните капачки в краищата на връзките на обувките ни. Стресът от натовареното ежедневие скъсява тези „капачки“, увеличавайки възможността за това клетките да спрат да се делят и в крайна сметка да загинат.

Как теломерите и това, което знаем за тях е свързано с твоята практика като психолог?

Интересен факт е, че процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне. Вече е известно, че начинът ни на живот може да ускори процеса на стареене или пък обратното – да го забави. Като клиничен психолог с професионално задоволство се възползвам от тези научни открития, защото резултатите ми помагат в диагностиката и в лечението на пациенти с психични страдания. Известно е, че психолозите се занимават с душевния свят на пациентите си – техниките на интервенция са арсенала за справяне на клиничния психолог, а генетичните тестове са основен източник на информация. Така разбираме от какво персонално се нуждае пациентът, защото нека не забравяме, че работещият модел за един не винаги е подходящ за всички останали.

Какво ни дава знанието за биологичната ни възраст, как можем да го използваме така, че да подобрим и менталното и физическото си благосъстояние?

Биологичната ни възраст е динамичен фактор, който се влияе от начина ни на живот. Информацията, която ни дава изследването на биологичната възраст ни мотивира да бъдем активни и сами да направим малките промени, които водят до големи резултати. Защото биологичната възраст се изчислява на база теломерната дължина, а тя е биомаркер, който се използва от години в над 20 000 научни изследвания като показател за стареенето и общото здраве на човек. За пръв път в България можем да се възползвате от възможността да изследвате най-съвременния маркер за това как начинът ни на живот се отразява на тялото ни. Информираността е сила, от която може да се възползваме и затова вярвам, че е добре всички да предприемем първата стъпка като разберем каква е реалната възраст на организма ни и на база на това изградим план за начина си на живот за в бъдеще, за да се радваме да здраве и дълголетие възможно най-дълго.