Ако Вие или Ваш близък страдате от депресия, тревожно-депресивно разстройство или сходна диагноза, е много вероятно в някакъв момент да сте приемали медикаменти от групата на антидепресантите.

Как обаче може да се получи така, че даден антидепресант да действа чудотворно на едни пациенти, а на Вас – не? Даже точно обратното – при вас не само че не води до очакваното подобрение, а се проявяват в по-засилен вид и многобройните му страничните ефекти, които могат да бъдат крайно неприятни.

Може ли всъщност причината да не Ви действат определени антидепресанти да е генетична?

Да, това вече е доказано, възможно е определени Ваши генетични характеристики да блокират действието на някои антидепресанти. За щастие благодарение на фармакогенетични тестове, които прецизират подхода в лечението, това може да се разбере в аванс, съответните медикаменти да бъдат избегнати и да не преминавате през мъчителен процес проба-грешка в процеса на лечение.

Организмът на всеки един човек е уникален по своите характеристики. По същия начин са уникални и начините, по които всеки един човек ще реагира на дадено лечение.

Лекарствата взаимодействат по различен начин с всеки организъм, според спецификите му. Така например генетични различия в даден рецептор или ензим могат до доведат както до липса на ефект, така и до подобрен отговор към даден медикамент. Друг аспект на това взаимодействие е, че организмът на човек може да преработва дадени лекарства по-бързо или по-бавно, според това дали носи определи генетични варианти в ензимите, преработващи тези медикаменти. Това също влияе на ефекта от лечението, защото ако метаболизирате много бързо даден антидепресант, той се елиминира много скоростно от организма и не може да се постигне желания ефект. Когато тази специфика се установи с фармакогенетичен тест, Вашият лекуващ лекар ще оптимизира дозата конкретно за вас.

Генетичните специфики не са единствена причина за неуспех на лечението с антидепресанти.  Друга популярна причина е, че много пациенти не се придържат към указанията за прием на медикаменти. Това е причината за 50% от неуспеха при лечението на хронични състояния [1], както и за 125 000 смъртни случая в САЩ годишно. Изчислява се, че едва между 40-70% от пациентите с депресия приемат предписаните медикаменти по предписание [2].

Друга причина за неуспеха на лечението Ви е много вероятно да се крие в страничните ефекти от медикаментите. Когато говорим за психиатрични медикаменти, включително антидепресанти, честите странични ефекти включват нарушения в съня, стомашно-чревни нарушения, треперене, както и други нарушения на нервната система.

Депресията сама по себе си е заболяване, което е способно да унищожи нормалния Ви начин на живот. Депресията не подбира своите жертви по пол, обществен статус, възраст или професия. Реалността на това да живееш с депресия за Вас може да означава, че страдате в емоционално, социално, професионално и дори физическо отношение.

Когато обаче лечението на заболяването също е изтощително като процес, заради процеса проба-грешка в избора на терапия, е вероятно да се обезкуражите да водите борба.

Запомнете, че е важно да имате открити и честни дискусии с Вашия лекар по време на лечението си. Не се притеснявайте да задавате въпросите, които Ви интересуват, информирайте се за процеса на лечение и какво може да очаквате от него. Доверието между Вас и Вашия психиатър е неизменна част от успеха на терапията Ви.

Как можете да намалите мъчителния процес проба-грешка в терапията

Можете да заявите фармако-генетичния тест Genomind Professional PGx (Джен Про), който ще даде информация на Вашия лекар относно Ваши специфични генетични характеристики, които изменят стандартно-очаквания ефект от медикаментите. Това е първият фармакогенетичен тест в България, който помага за персонализиране на лечението на пациентите с психиатрични диагнози и за намаляване на процеса проба-грешка в избора на терапия.

Вече стотици пациенти в България се довериха на теста и той стана предпочитан избор в медицинската практика на редица водещи специалисти в областта.

Тестът изследва 24 гена и взаимодействието им с над 130 медикамента и дава информация в аванс с кои медикаменти може да се очакват изразени странични действия, липса на ефикасност, а също и как да се адаптира дозата спрямо метаболизма на пациента.

Научете повече за теста и направете Вашата заявка, или се свържете с нас.

Препратки и източници: