Знаете ли, че е възможно да страдат от биполярно разстройство? Прочетете тази статия, научете повече за причините и методите за справяне – не бъдете безучастни!

Какво представлява биполярното разстройство?

Биполярното разстройство е психично заболяване от групата на така наречените афективни разстройства. Афективните разстройства, (отнасящи се до емоция, афект)  се характеризират с честа смяна на настроенията – от депресия към еуфория (мания) и обратно. Епизодите са циклични като между тях често има периоди на ремисия.  Продължителността на  „фазите“ може да е между няколко седмици и две-три години, а периодите на ремисия  може да продължат от пет до седем години,  като в тежките случаи – дори да отсъстват. Обикновено жените са по-засегнати от мъжете. Отчасти това може да се дължи и на факта, че те по-често търсят помощ и съответно повече жени са диагностицирани.

Според статистиката около 40 милиона човека страдат от биполярно разстройство в света през 2016 година, като 55% са жени и 45% мъже. Това определя заболяването като социално значимо.

Неотдавна певицата Марая Кери призна, че има биполярно разстройство и 17 години е крила диагнозата си от страх, че може да попречи на кариерата й. Други известни личности, диагностицирани с биполярно разстройство,  са актрисата Катрин-Зита Джоунс и певицата Шиниъд О‘Конър.

Как да разпознаем биполярното разстройство?

Разпознаването на симптомите на биполярно разстройство е първата стъпка за получаване на помощ и лечение на маниакалните и депресивните епизоди.

Всеки човек  преживява  върхове и спадове в живота си, но някои хора изпитват повече от обикновени промени в настроението.  За хората с биполярно разстройство, тези върхове и спадове в настроението са драстични и засягат съня, енергичността, социалната активност, правилната преценка, обичайното поведение и способността да се мисли ясно.

Средната възраст на отключване на симптомите е около 25 години, въпреки че то може да се случи и в тийнейджърските години и по-рядко при децата.

Симптоми при мания:

В периода на мания човек има много енергия, приповдигнато настроение, независимо дали има или няма причина за това, има силно оптимистична нагласа и повишена самооценка, изпитва увереност, че може да се справи с всичко или с много неща наведнъж, смята, че е много надарен, че притежава много способности и умения и често започва начинания и се въвлича в събития, за които няма ресурс да се справи.

За да се установи маниакален епизод на биполярно разстройство, трябва да са налични  3 или повече от следните симптоми:

  • Бързо и хаотично говорене;
  • Повишено самочувствие или грандомания, чувство на еуфория;
  • Голяма енергичност или активност, по-голяма от обикновената;
  • Намалена нужда от сън или проблеми със съня;
  • Раздразнителност, хиперактивност, честа агресия и гняв, провокативно и натрапчиво поведение.
  • Слаба концентрация и липса на добра преценка;
  • Склонност към поемане на рискове (изразходване на пари, рисково/безразсъдно сексуално поведение и т.н.).

За съжаление, съществуващата стигма в психиатричната проблематика пречи на информираността в обществотопо отношение на това заболяване и неговите симптоми често не се разпознават навреме нито от близките на пациента, нито от самия него. Хората в маниакален епизод могат да предизвикат раздразнение у близки и познати, които да отдадат поведението им не на заболяване, а на лоши прояви на характера. От друга страна засегнатите от биполярно разстройство могат да  бъдат сериозно подведени и излъгани и това да има негативни последици върху близките им. В периода на мания те са много склонни да поемат неразумни рискове, свързани например със спонтанно планиране на семейство и деца или теглене на кредити за мащабни бизнес начинания, извършване на безразсъдни действия вследствие на завишена самоувереност и др. В общия случай, засегнатите не отчитат сами промените в поведението си, не търсят медицинска помощ или я отказват, ако им се предлага такава, тъй като я считат за неуместна. В такъв период те изживяват еуфория и благополучие и не приемат, че е необходимо да бъдат лекувани. Епизодите на мания могат да доведат до необмислени и пагубни решения за бъдещето. Именно затова е важно ранно разпознаване на симптомите и своевременно лечение на епизода и като цяло на  заболяването впоследствие, за да се предотврати следващ.

Симптоми при депресивен епизод

Депресията представлява понижено състояние на настроението, често срещано при хора с биполярно разстройство. Човек, който е депресиран е немотивиран, без желание за работа или развлечения, със забавени действия и без енергия. Човек, който е преживял 5 или повече от следните симптоми, може да е преживял депресивен епизод:

  • Депресивно настроение, като чувство на тъга, безнадеждност (в деца или юноши може да се прояви като раздразнителност);
  • Промени в съня, безсъние или твърде продължителен сън;
  • Съществени промени в теглото, вследствие на промени в апетита;
  • Умора или липса на енергия;
  • Загуба на интерес и/или липса на удоволствие при извършване на обичайни ежедневни дейности;
  • Безпокойство, тревожност, забавени реакции и вяло поведение;
  • Чувство на вина или безполезност;
  • Нерешителност и/или затруднено концентриране;
  • Мисли и планиране, свързани с опит за самоубийство.

При депресията човек може да загуби частично или изцяло способност да изпитва радост и удоволствие от живота, неща, които преди са го радвали, вече да не го радват, да изпитва  песимизъм, да смята, че е провалил живота си, че занапред съществуването му ще е изпълнено с мъка и нещастие и ще бъде в тежест на близките си. Едни от най-опасните при депресията са заключенията за безсмислеността на живота и мислите за самоубийство. Около 10% от засегнатите правят такива опити. Друг проблем е злоупотребата с алкохол, която също може да има опасни последици.

Какво причинява биполярното разстройство?

Причините за биполярното разстройство са ендогенни ( т.е биохимични)! Човек не може просто да се насили да мисли позитивно в депресивен епизод, за да се почувства по-добре или да осъзнае и овладее еуфорията и приповдигнатото си настроение в маниакален епизод. Той няма власт над настроенията си. Може да е много обичан и обгрижван от близките си в депресивен епизод и въпреки това да изпитва непреодолима мъка и празнота. В еуфоричната фаза не осъзнава рисковото си поведение като такова.  Необходимо е да се потърси професионална медицинска помощ!

Все още конкретните причините за възникване на заболяването не напълно известни. Хората с биполярно разстройство изглежда имат физиологични промени в мозъка си, при които психо-социалните фактори играят основно отключваща роля. При значителна част от пациентите се установява наличие на заболяването при членове от родословното дърво. Ако един човек има родител, брат или сестра който е имал диагноза биполярно афективно разстройство (наричано в миналото манийно-депресивна психоза или циклофрения), вероятността и при него да се развие това заболяване е много по-висока. Роля за отключването на биполярно разстройство, освен наследствеността, имат и различни психо-социални фактори, например стресови житейски събития, консумация на алкохол, лекарства или наркотици.

Ако смятате, че Вие или Ваш близък имате признаци и симптоми на мания или депресия, посетете Вашия лекар. Твърде възможно е  страдащ от това състояние да не е склонен да потърси помощ, да не е в състояние да забележи разрушителното действие на заболяването върху живота си, особено ако изживява еуфоричния епизод.  Важно е да се потърси помощ, за да може емоционалните крайности да бъдат овладени.

 Как се лекува биполярното разстройство?

Медикаментозното лечение и психотерапията са най-честите методи за лекуване на това заболяване. Те са с голяма ефективност, особено ако се спазват правилно и последователно. Биполярното разстройство се разпознава сравнително лесно от психиатрите. Съществуват ефективни и безопасни медикаменти за лечение на епизодите му.

До известна степен може да се постигне допълнително благоприятно повлияване на отклоненията нагоре/надолу с психотерапия, с повече спорт, с промени в храненето, но е важно да се знае, че това състояние идва от нарушена биохимия на мозъка и медикаментозната терапия е основна.

Особено полезен при избора на подходящо медикаментозно лечение е персонализираният подход, базиран на фармако-генетичен тест. Фармакогенетично изследване като Genomind Professional PGx™ (Gen Pro), на американската компания Genomind, може да даде информация за механизмите на действие на лекарствата спрямо генетичния профил на всеки отделен пациент и на база на нея, да се избере оптималното лечение при биполярно разстройство, като се намали процеса проба-грешка.

Разпознаването на симптомите на заболяването, търсенето на квалифицирана помощ, назначаването на терапия на база на индивидуалните биологични характеристики, следването на предписания от психиатъра план на лечение, могат да помогнат за стабилизирането на състоянието на пациента и да допринесат положително за общото му благополучие и удовлетворение от живота.