НА КОЛКО ГОДИНИ СТЕ ВСЪЩНОСТ?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВА Е РЕАЛНАТА ВЪЗРАСТ НА ВАШИЯТ ОРГАНИЗЪМ!

Разберете каква е биологичната Ви възраст на тялото Ви с теста за измерване на дължината на теломерите ТАТ ® (Telomere Analysis Technology) от НМ Дженомикс!

Вече и в България, сега имате възможност да се възползвате от една от най-точните и съвременни технологии за тестване на теломери и по този начин да разберете каква е ралната биологична възраст на тялото Ви – вече леснодостъпна и за България. НМ Дженомикс е официален представителна Life Length, водеща биотехнологична компания, работеща за подобряването на здравеопазването по цял свят. Технологията за теломерен анализ (Telomere Analysis Technology® или TAT®) е ключов метод, намиращ своето приложение в програмите за персонализирана и превантивна медицина. Чрез него НМ Дженомикс и Life Length насочва вниманието към процеса на стареене, използвайки теломерите и измерването на тяхната дължина. Методът е базиран на технологията, чието начало е дал престижният Национален център за ракови изследвания в Мадрид, Испания.

 Какво представляват теломерите и каква е тяхната връзка с биологичната възраст на организма? 

Теломерите са окончанията на хромозомите – структурите в клетките, които носят генетичния материал и които са отговорни за клетъчното делене. Теломерите са като „защитни капачета“, които предпазват генетичния материал. Всеки път, когато клетката се дели, за да се създаде нова клетка, те се скъсяват, докато достигнат дължина, при която клетката не може повече да се дели и тогава тя застарява или умира. Стареенето при всички живи организми е резултат от намаляването на броя и/или функцията на клетките. Стареенето е и основна причина за развиване на заболявания. Защитят ли се теломерите, може да се удължи живота на клетките.

Дължината на теломерите е важен биомаркер, който дава възможност да разберем как остарява организмът. Дължината на теломерите е пряко свързана с биологичната възраст на нашия организъм (не хронологичната).  Не само това – скъсяването на теломерите, а от там и остаряването, не се случва еднакво бързо при всички хора и зависи от няколко групи фактори – генетика, заобикаляща среда, начин на живот.  Как да разбера биологичната възраст на моя организъм?  Можете да разберете биологичната възраст на Вашия организъм като направите тест за измерване на дължината на Вашите теломери. Тестът Telomere Analysis Technology® (TAT) е кръвен тест, който измерва дължината на хиляди индивидуални теломери, за да разкрие клетъчната или биологичната Ви възраст.

Какво представлява тестът?

Тестът TATе генетичен тест, при който се прави измерване на дължината на теломерите в циркулиращите периферни бели кръвни клетки, включително гранулоцити и лимфоцити. На базата на тази информация се прави изчисление на Вашата биологична възраст.

Как да си поръчам теста?

Свържете се с наш консултант и той/тя ще Ви съдейства в целия процес от взимането на проба до получаването на резултата.

За извършването на теста е необходимо да Ви се вземе кръвна проба.

Поради изискването за транспортиране на пробата в рамките на 24 часа от взимането й, проби се вземат от понеделник до четвъртък с предварително записване.

В случай на временно боледуване (например грипно състояние) или събитие, свързано със силна травма и стрес, е добре да изчакате известно време,  преди да направите теста. Това ще гарантира възможно най-точната оценка на състоянието на Вашите теломери.

Къде се извършва анализът?

Анализът се извършва в лабораторията на испанската компания LifeLengthв град Мадрид в Испания. Методът на измерване е базиран на технология, чието начало е дал престижният Национален център за ракови изследвания в Мадрид, Испания.

Колко често да се прави тестът?

Желателно е измерването на теломерите да се прави веднъж годишно. Това позволява периодично да се получава информация как старее организмът и да се прави оценка на ефекта от различни програми, режими на хранене и мерки, предназначени да забавят процеса на стареене. При хора, които предприемат значителни промени в начина си на живот, това измерване може да се прави и веднъж на 6 месеца.

Необходимо ли е да си правите този тест?

Чрез теста за измерване на теломерите ще разберете своята биологична възраст, която може да е различна от хронологичната.

На първо място това е показател за Вашия цялостен индивидуален здравен статус. Чрез него можете да направите изводи за своя начин на живот, хранителни и други навици, които оказват влияние на стареенето. Можете да направите необходимите промени в тях и чрез периодично повторно тестване, да измерите постигнатите резултати.

Все повече като за индикатор за благосъстояние говорим не само за продължителност на живота, а и за продължителност на здравето. Тя се определя като годините, през които се намираме в добро общо здраве, незасегнати от хронични заболявания, голяма част от които са свързани с процеса на стареене. Примери за такива заболявания включват сърдечно-съдови заболявания, артрит, чести инфекциозни заболявания поради отслабена имунна система, диабет, ракови заболявания. Процесът на стареене обикновено не е свързан с възникване само на един здравословен проблем, а се наблюдава едновременна проява на множество здравословни проблеми, като заболяванията възникват паралелно.

Ако резултатът от измерването на Вашите теломери покаже, че Вашата биологична възраст е по-голяма от хронологичната Ви възраст, това може да Ви насочи съм извършване на по-обстойни медицински прегледи, промяна в начина на хранене и освобождаване от вредни навици.  

Информацията за клетките Ви на молекулно ниво Ви предоставя възможност да предприемете и проследите ефекта от редица стъпки за превенция на широк набор от хронични заболявания, свързани с процеса на стареене.

Може ли да направя нещо, за да удължа теломерите си и да забавя стареенето на моя организъм?

До голяма степен за дължината на теломерите Ви са определящи Вашите гени, те отговарят за  дължината им в момента на раждането и за скоростта, с която се износват.

Съвременните изследвания обаче са категорични, че начинът на хранене, както и допълнителният прием на определени хранителни вещества спомагат не само за запазване на теломерите, но и увеличават активността на теломеразата – ензимът, отговорен за увеличаването на теломерите.

Как да удължа теломерите си?

  1. Хранете се здравословно, придържайте се съм т.нар. Средиземноморска диета, включваща зехтин, зеленчуци и риба.
  2. Практикувайте психосоматични техники, включително медитация и ци гун, те доказано намаляват стреса и засилват теломеразата.
  3. Спортувайте! Кардио-тренировките са особено полезни и за теломерите.
  4. Приемайте хранителни добавки! Огромни ползи за състоянието на теломерите има допълнителният прием на омега 3 мастни киселини, витамин С, витамин Д, витамин Е.
  5. Избягвайте стреса! Негативните емоции провокират отделянето на хормоните на стреса, а те от своя страна оказват негативен ефект върху дължината на теломерите. Специалистите съветват до колкото е възможно да се дистанцираме емоционално от проблемите и да гледаме на тях „отстрани“.

Каква е цената на теста?

Цената на теста е 1 499 лв. Това е крайната цена, включва лабораторния разход за вземането на проба, транспортирането й съгласно изискванията за транспорт на биологичен материал, анализ в лабораторията на LifeLengthв Мадрид, Испания, получаване по е-мейл на оригиналния резултат на английски език и превод на български език.

Бъдете активни! Първите 15 от Вас, желаещи да измерят дължината на своите теломерите ще получат отстъпка в рамките на 100 лв.

Очаквайте в скоро време повече информация на нашия сайт.

Повече за теломерите можете да прочетете и в книгата „Ефектът на теломерите“ с автори д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл, издателство Гнездото

https://www.gnezdoto.bg/efektyt-na-telomerite-elizabet-blakburn-elisa-epel

Започнете да управлявате стареенето сега! Направете първата крачка с теста за измерване на теломерите! За повече информация 0885 44 39 75.