» Връзка към част 1

Замисляли ли сте се защо при някои хора определени вещества като например кафе, хранителни добавки или лекарства действат по-силно, отколкото на други? А, знаете ли на какво се дължи това?  Част от отговора се крие в нашите гени, но не само. 

Какво се случва, когато лекарството попадне в организма?

Множество са процесите, през които едно вещество преминава след като постъпи в нашия организъм. Най-общо можем да ги обобщим в 4 фази – абсорбция, разпределение, метаболизъм и отделяне. Как действа едно вещество, в това число и лекарствата, които приемате, зависи от това дали тези процеси във вашето тяло работят нормално.

Сред факторите, оказващи влияние са: възраст, пол, придружаващи заболявания, бременност, изменени гени и други. Начинът на живот също влияе върху ефекта от медикаментите. Така например редица проучвания показват, че ефективността на някои антидепресанти е намалена при пушачи, в сравнение с непушачи. Всички тези фактори следва да се вземат предвид, когато се назначава дозировка на едно лекарство.

Дозата на повечето лекарства може лесно да се определи и съответно медикаментите могат да се предпишат без специално изследване. За някои видове лекарства обаче може трудно да се определи доза, която да осигурява достатъчно количество лекарство за лечение на конкретно състояние, без това да причинява нежелани странични ефекти. 

Терапевтичният лекарствен мониторинг е специализирано изследване, което измерва количеството на определени медикаменти в кръвта. Това се прав и именно за да се увери лекарят Ви, че дозировката на лекарството, което приемате, е едновременно безопасна и ефективна.

Защо е необходим терапевтичен лекарствен мониторинг?

Такъв тип изследване може да се наложи ори започване на прием на ново лекарство. След като ефективната и безопасна доза бъде определена, изследването може да се провежда регулярно, за да сте сигурни, че лекарството все още е ефективно, без да е вредно. 

Друга причина за назначаване на този тип мониторинг може да е взаимодействието между лекарство и храна или взаимодействието между различни медикаменти при пациенти с повече от една терапия или комбинирана такава. В някои случаи може да се нуждаете от такъв мониторинг, ако имате признаци на сериозен страничен ефект. Нежеланите реакции варират в зависимост от лекарството и могат да бъдат различни по честота и тежест. 

Какво означават резултатите?

Резултатът ще покаже дали нивото на лекарствата в кръвта Ви е в необходимия диапазон, наречен терапевтичен диапазон или прозорец. Терапевтичният прозорец обикновено описва границите на лекарствената дозировка, в които се наблюдава терапевтичен отговор, без това да води до появата на неблагоприятен ефект, като концентрациите над референтните стойности обикновено са свързани с повишените странични ефекти, докато тези под референтните стойности биха довели до неефективност или незадоволителен отговор. Диапазонът, в който даден медикамент е ефективен, но и безопасен, варира в зависимост от вида на лекарството, вашето състояние и специфичните Ви здравни нужди. Ако след извършване на изследването (терапевтичен лекарствен мониторинг), се установи, че Вашите резултати не са в необходимият терапевтичен диапазон, Вашият лекар може да се наложи да коригира дозите на лекарството Ви. В такъв случай, може да получите повторни тестове, докато нивата на Вашето лекарство не попаднат в терапевтичния диапазон.

Тестът за терапевтичен лекарствен мониторинг дава възможност да се избегне дозировката “на сляпо” при трудни за дозиране лекарства. Това не само спестява време и пари в дългосрочен план, но и Ви гарантира точното лечение, персонализирано за Вас, оптимизиране на ефекта от терапията, избягване развитието на сериозни странични реакции или приема на медикаменти без те да са ефективни за лечението Ви. В някои случаи дозировка, която не е съобразена със специфичните особености на всеки отделен индивид, е не само неефикасна, но може да доведе и до задълбочаване или усложнение на болестта и състоянието. Терапевтичният лекарствен мониторинг е достъпно изследване, данните от което позволяват на лекаря да вземе информирано решение за правилния терапевтичен подход за всеки индивид.

В зависимост от вида на лекарството, което приемате, може да се наложи да планирате теста си преди или след приема на редовната доза. Консултирайте се с личния си лекар.

Вземането на кръвна проба за извършване на теста крие минимален, почти незначителен риск. След вземането на проба може да усетите лек дискомфорт, болка или да получите синина на мястото, където е поставена иглата, но повечето симптоми отшумяват бързо и нямат последствия.

 

Разберете всичко за теста и заявете лична консултация ТУК

Източници:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2687654/

[2] https://annals-general-psychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12991-017-0140-8