В рубриката „Гласът на специалиста“ ви срещаме с д-р Кристина Русева, специализант по психиатрия и консултант по позитивна психотерапия. Запознайте се с нейните съвети за здрава психика по време на извънредна ситуация като настоящата с разпространението на
COVID-19 – как да съхраним добрата си психическа и физическа форма по време на социална изолация, какво да направим, за да се почувстваме добре и как да използваме настоящата криза като възможност за усъвършенстване.

Напоследък все повече мои близки и пациенти се допитват до мен за това как да опазят психичното си здраве в условията на кризата, породена от COVID – 19. На първо място бих желала да отбележа факта, че информация по темата ни залива отвсякъде – телевизия, социални медии, хората с които общуваме… Неусетно цялото ни внимание и енергия биват насочени изцяло в една посока. Това не само може да доведе до засилване на тревожността ни и до ескалирането ѝ в паника, но и до влошаване на продуктивността и благополучието ни.

Като специалист, моят съвет е да се опитате да избягвате натрапливото четене и слушане на новини по темата, които нерядко могат да бъдат дори неверни и спекулативни. Разбира се, важно е да бъдем в течение на това, което се случва и да сме осведомени, за да знаем какви мерки да предприемем, но това може да стане най-вече с набавяне на информация от достоверни източници – не повече от един-два пъти дневно.

Сега е моментът да се изградят здравословни навици, които ще спомогнат за поддържане на добро психично здраве. В тази връзка – физическото и психичното здраве са едно цяло. Не го забравяйте! Погрижете се за тялото си. Фитнес залите може и да са затворени, разходките в парка – да са забранени, но това не означава, че не можем да правим упражнения у дома, на терасата или на двора. В интернет пространството са достъпни много ресурси за това как точно да се погрижим за добрата си форма и в домашни условия. Сега е моментът да практикувате йога, стречинг или най-сетне да извадите прашлясалите гирички…. Вие избирате.

Времето вкъщи може да бъде използвано и да развием нови умения. Със сигурност всеки от нас има интереси или хобита, за които иначе времето не достига. Преди години на мен самата ми се наложи да прекарвам по-голямата част от времето си вкъщи. Тъй като още тогава обичах да готвя, се отдадох на проучване, четене на рецепти, експерименти в кухнята и усъвършенстване на уменията си. И до сега си служа с опита, който придобих тогава, за моя (а и на близките ми) радост. Сега е моментът да откриете своята страст и да действате! Удоволствието от създаването нещо ползотворно и усъвършенстването ни  в някаква дейност или компетенция има благотворен, дори лечебен ефект върху психиката. Чувството на удовлетвореност от нещо постигнато или научено е положителното усещане, от което имаме нужда точно сега, за да се преборим със страха и тревожността.

Принудени сме да живеем в условията на социална изолация. Физическата дистанция не означава емоционална такава. В момент като настоящия,  споделяйте  преживяванията, емоциите и чувствата с близките си. Наложената ни социална изолация може да се окаже фрустрираща за мнозина от нас, но за щастие ерата на технологиите, в която живеем, улеснява общуването ни и това има положително влияние върху психичното ни здраве. Не забравяйте да общувате повече и по-интензивно с близките си хора.

Ще завърша с „криза“ от Китай, но различна от тази, свързана с COVID – 19. Може би сте чували, че китайският символ за думата криза危機 е съставен от два йероглифа – „заплаха“ 危 и „възможност“ 機. От всички нас зависи върху какво ще насочим психическата си енергия и как ще развием себе си!