Приемът на лекарства е неизменна част от живота ни – от облекчаването на моментен дискомфорт (главоболие, зъбобол и т.н.) до лечението на хронични заболявания. Цели 49% от хората в САЩ приемат поне по един медикамент по лекарско предписание, сочат данни на Центъра на превенция и контрол на заболяванията в страната. У нас подобна статистика няма, а страничните ефекти от приема на определени медикаменти често се подценяват.

Важно е да се знае, че всеки лекарствен продукт, независимо от предназначението си следва да се приема с голямо внимание, особено когато става дума за лечение на психични заболявания като депресия, тревожност и т.н.

Как тялото усвоява медикаментите и защо те не действат еднакво при всички?

Усвояването на приеманите лекарства от организма е сложен процес, наречен лекарствен метаболизъм. Той е пряко свързан с това как конкретно лекарство действа, за да облекчи определени симптоми и дали изобщо ще подейства. В някои случаи при пациенти с идентични диагнози може да се наложи не само различна дозировка, а коренно различна терапия, включваща прием на различни лекарства. Причината за това е именно индивидуалната реакция на всеки организъм.

Множество са факторите, които влияят на лекарствения метаболизъм, като сред тях са и гените на индивида. Генетичният фактор не бива да бъде подценяван, тъй като ролята на определени гени е ключова за метаболизирането, а от там и за ефективността на всяко лекарство. Медикаментите, прилагани в психиатричната практика не правят изключение.

Как може да се предвиди ефективността на лекарствата?

За да се предвиди тяхната ефективност при пациенти лекуващи психиатрични заболявания, е препоръчително да се направи фармакогенетичен тест. Той може да даде предварителна информация за очаквания отговор на организма към лекарствената терапия, която планира да назначи лекуващия специалист и по-важното – да му позволи да прецизира дозата, видовете медикаменти и да персонализира терапията спрямо индивидуалните нужди и особености на организма на пациента. А това в много случаи дава възможност да се повиши ефективността на терапията и процесът на лечение да се съкрати във времето.

Първият в България фармакогенетичен тест Gen Pro professional PGx изследва 24 добре изучени гена, пряко свързани с менталното здраве. Тестът е приложим при множество психични разстройства (сред тях депресия, тревожност, биполярно разстройство и др.).  Интерпретацията на резултатите помага да се определи стандартно очаквания отговор на организма към почти всички използвани в психиатричната практика медикаменти. Така лекуващият лекар лесно може да се ориентира коя терапия би била подходяща и коя не би дала добри резултати за съответния пациент. Разберете всичко за фармакогенетичния тест Gen Pro Professional PGx ТУК.