Митове, предразсъдъци и истини за раковите заболявания

МИТ № 1

Раковите заболявания не се унаследяват.

ИСТИНА № 1

При част от хората съществува унаследена генетична предразположеност към определени видове рак.

Всяко раково заболяване  е генетично, възниква като следствие от генетична повреда в ДНК. Нашите гени кодират „модел на поведение“ за клетките. Раково заболяване се развива тогава, когато се получи „повреда“ (мутация) в някои от гените, които контролират растежа на клетките. При такава „повреда“ се отключва анормален растеж на клетките с потенциал за навлизане и разпространение в други части на тялото. При повечето хора мутациите са предизвикани от стареенето на организма, от инфекции, излагане на замърсители на околната среда, затлъстяване, лошо хранене, употреба на алкохол и тютюн. При една група от хора обаче съществува повреда в ДНК по рождение, тя е унаследена. Такъв е случаят с актрисата Анджелина Джоли. Приблизително 5 – 10% от случаите на рак се дължат на генетични дефекти, наследени от родителите. Ако човек е носител на генетичен дефект, рискът да развие раково заболяване е в пъти по-голям, както е по-голям рискът това да се случи в по-ранна възраст.

Имате ли преки роднини, развили раково заболяване на възраст до 50 год.?

Навременното установяване на наследствена предразположеност при здрави хора, позволява започване на ефективна програма за скрининг и превенция, персонализирана според генетичната находка. Ако имате установен тумор в ранна възраст, потвърждаването на фамилна обремененост, би означавало много по-висок риск от рецидив. В такъв случай бихте могли да обсъдите с Вашия лекар хирургична интервенция за редуциране на риска.

Мит N 2:

Не ми е известно да имам роднини с онкологично заболяване в по-ранна възраст, следователно нямам наследствена предразположеност

Истина N 2:

Онкологичните заболявания се диагностицират по-добре едва от близкото минало, възможно е да имате роднини, починали от такова заболяване, което не е било адекватно диагностицирано. Помислете за това!

Често се казва, че ракът е модерно заболяване и в известен смисъл това е така, а именно че  разпространението му бележи стремглав ръст през последните петдесетина години. Всъщност онкологичните заболявания не са възникнали наскоро, има следи и доказателства за съществуването им от древни времена. Изследователи са открили следи от рак в скелет на 3000 години. Това не са нови заболявания, но през последните години медицината разполага с повече технология за диагностицирането им, благодарение на напредъка в скрининга, образната диагностика и патологията. Истината е, че основна причина за спонтанно възникващия рак остава стареенето, въпреки че замърсяването и нездравословният начин на живот също имат своята роля. Хората живеят по-дълго, а с възрастта се натрупват изменения (мутации) в ДНК, които могат да доведат до отключване на раково заболяване.

Една група от хора обаче носят специфични мутации в гените си по рождение и при тях рискът от развиване на раково заболяване в по-ранна възраст е много по-висок.Идентифицирането им отрано е ключово за успеха на превантивните мерки и за навременното откриване и лечение на евентуално заболяване. Ракът е лечим, когато е открит навреме. Идентифицирането на тази предразположеност става с помощта на генетичен анализ на кръвна проба. Ако имате роднини по пряка линия с установено раково заболяване на възраст до 50г. или такива, които са заболели и/или починали рано от неизвестно заболяване, може да обмислите извършването на генетичен тест за възможна унаследена предразположеност към онкологични заболявания. Под рано се приема – до 50г. възраст. Не се страхувайте, бъдете информирани, следвайте препоръките за превенция и провеждайте редовно профилактични прегледи, обръщайте внимание на здравето си.  Генетичният тест за установяване на предразположеност може да даде насоки за проследяване и  превенция за конкретни органи.

НМ  Дженомикс предлага:

  • Генетичен тест на панел от 81 гени, свързани с наследствен рак на гърда, яйчници и матка, дебело черво, стомах, простата, панкреас, мозък, бъбреци, феохромоцитома и параганглиома;
  • Време за извършване на анализ 2-4 седмици;
  • Секвениране (анализ) на целите гени;
  • Анализ в престижна сертифицирана лаборатория в Италия;
  • Цена – 2200 лв.

Тестът е подходящ за Вас:

  • Ако имате установен тумор в ранна възраст (до 50 г.);
  • Ако имате установени множество първични тумори;
  • Ако имате преки роднини с ракови заболявания, възникнали във възраст до 50г;
  • Ако подозирате наследствена обремененост към ракови заболявания и искате да проверите дали тя е предадена в поколението Ви.

За повече информация, обадете се сега на тел. 0882 406 206.