През месец май ще имате възможността да проведете онлайн консултация с д-р Константинова, където ще може да получите отговори на въпросите, които ви интересуват, свързани с рака на гърдата. Онлайн срещите са подходящи както за вече диагностицирани пациенти, така и за хора, които имат притеснения за генетично предразположение.

Консултациите ще се проведат на 17 май 2023г., като може да изберете час в диапазона между 15.30ч. – 17.30ч.

За повече информация и записване на часове за онлайн консултация, моля, свържете се с наш специалист на 0888024635.

*Записвания ще се приемат най-късно до 15/05/23г.

Честотата на заболеваемост от рак на гърдата се увеличава всяка година, като официално е най-разпространеният вид рак при жените. Генетиката играе важна роля при определянето на риска от развитие на заболяването, като дава възможност за предприемане на определени действия, за да намалите вероятността то да засегне вас или вашите близки.

За кого е подходящо да направи консултация:

-Хора, които са диагностицирани с рак на гърдата. Информацията, че имате генетична мутация в някои от гените може да предпази поколението след вас.

-Хора с няколко близки роднини (родители, братя и сестри), развили раково заболяване.

-Хора с раково заболяване преди 50 г. възраст.

Въпреки, че ракът на гърдата може да бъде плашеща диагноза, ранното откриване и лечението увеличават драстично шансовете за оцеляване. Благодарение на напредъка в научните изследвания през последното десетилетие лечението на рака на гърдата значително се подобри – новите технологии и лекарствени терапии водят до по-добри резултати.

За много жени разбирането на рисковите фактори може да бъде важна стъпка в предотвратяването или ранното откриване на рака на гърдата. BRCA гените са вид генетичен маркер, който може да играе важна роля при оценката на индивидуалните рискове за определени видове рак на гърдата, както и за други свързани рискове за здравето – например рак на яйчниците. Възможността жената да развие рак на гърдата и яйчниците по време на живота си се увеличава значително, ако жената унаследи от своя родител мутация в BRCA 1 & 2 гените.

С развитието на медицината и генетичните тестове жените разполагат с възможност както за ранна превенция така и лечение спрямо индивидуалните характеристики на заболяването.

Научете повече за д-р Константинова

Д-р Константинова е завършила ВМИ-Варна пред 1981г., а през 1982г. е избрана за асистент в секцията по Медицинска Генетика. Три години по-късно придобива специалност по медицинска генетика. До 2018г. д-р Константинова е член на академичната общност на Медицински Университет, Варна.

Професионални интереси:

– Моногенни заболявания (муковисцидоза, таласемия, болест на Уилсон);

– Семейства с репродуктивни проблеми;

– Онкогенетика (CA на млечна жлеза).