Повтарящият се спонтанен аборт, дефиниран като загуба на две или повече последователни бременности, е тревожно и емоционално предизвикателно преживяване за двойки, които се надяват да изградят семейство. Важен фактор, допринасящ за повтарящи се спонтанни аборти, е анеуплоидията – състояние, характеризиращо се с необичаен брой хромозоми в ембрионите. Преимплантационният генетичен тест (PGT) преди ин витро оплождане (IVF) се очертава като ценен инструмент при изследване на основните причини за повтарящ се спонтанен аборт чрез тестване на ембриони за анеуплоидия. В тази статия ще изследваме връзката между PGT и повтарящия се спонтанен аборт, като се фокусираме върху тестването за анеуплоидия.

Повтарящият се спонтанен аборт засяга приблизително 1-2% от двойките, които се опитват да забременеят. Въпреки че има няколко причини, анеуплоидията е най-често срещаният генетичен фактор, допринасящ за повтарящ се спонтанен аборт. Анеуплоидията възниква, когато има необичаен брой хромозоми в ембриона, което води до проблеми с развитието и последваща загуба на бременност.

Какво е PGT-A ?
PGT-A е предимплантационно тестване за анеуплоидия. То е полезно за разбирането на връзката между анеуплоидия и повтарящ се спонтанен аборт. Чрез цялостен хромозомен скрининг, PGT-A открива числени хромозомни аномалии в ембрионите, включително тези, свързани с повтарящ се спонтанен аборт.

 

Ползи от PGT-A при повтарящ се спонтанен аборт:

Повишени нива на успешна бременност: PGT-A позволява избор на ембриони с правилния брой хромозоми, намалявайки вероятността от трансфер на ембриони с анеуплоидия. Този процес на подбор увеличава шансовете за успешна бременност и живораждане.

Намаляване на емоционалното бреме: Повтарящият се спонтанен аборт може да нанесе значително емоционално влияние върху двойките. Чрез идентифициране на жизнеспособни ембриони, които са по-малко склонни към хромозомни аномалии чрез PGT, двойките могат да имат повишено доверие в ембрионите, избрани за трансфер, потенциално облекчавайки безпокойството и емоционалния дистрес.

Информиране на възможностите за лечение: Резултатите от PGT предоставят ценна информация за здравните специалисти при насочване на последващите възможности за лечение на двойки с повтарящи се спонтанни аборти. Това може да включва персонализирани репродуктивни стратегии или разглеждане на алтернативни възможности като донорство или осиновяване на яйцеклетка или сперма.

 

От скоро в България се предлага първият НЕИНВАЗИВЕН предимплантационен генетичен тест за анеуплоидии!

 

За разлика от инвазивната продецура, неинвазивният хромозомен скрининг може да се направи чрез средата, в която е отглеждан ембриона, вместо извършване на инвазивна биопсия на ембриона. Неинвазивния метод позволява да се избегне увреждане на оплодените яйцеклетки! 

Кой трябва да се тества?
– Ако провеждате лечение за инвитро оплождане.
– Имали сте няколко неуспешни инвитро лечения.
– Решили сте да запазите оплодените яйцеклетки във фертилити клиника за бъдеща бременност.

Съвсем скоро се очаква услугата да бъде достъпна в едни от водещите центрове за репродуктивно здраве в страната. Останете информирани като следите страниците на Пренатест и НМ Дженомикс. 

Нашият екип е наясно колко е важно за родителите да имат шанса да вземат информирано решение!

.