Ин витро оплождането (IVF) дава надежда на двойките, борещи се с безплодие, като с годините виждаме все повече успешни случаи и много оптимистични прогнози. Въпреки напредъка в асистираната репродуктивна технология обаче, някои двойки се сблъскват с повтарящи се неуспехи в своите IVF цикли. В такива случаи предимплантационният генетичен тест (PGT) за анеуплоиди се очертава като ценен инструмент за подобряване на успеваемостта на IVF и увеличаване на шансовете за успешна здравословна бременност. Нека видим каква е необходимостта и какви ползите от PGT за анеуплоиди, когато има повтарящ се неуспех при ин витро процедурата.

 

Да започнем с това какво е анеуплоидията. Анеуплоидията се отнася до анормален брой хромозоми в ембрион или плод. Това се случва, когато има допълнителни или липсващи хромозоми, което води до генетичен дисбаланс. Наличието на някои от тези генетични аномалии могат да доведат до раждане на дете с увреждания (синдром на Даун, Едуардс, Патау и др), а други до преждевременно раждане или спонтанен аборт. Анеуплоидията е често срещана причина за неуспешни бременности, увреждания в развитието и генетични нарушения. Напредналата възраст на майката, генетичното предразположение и други фактори могат да увеличат вероятността от формиране на анеуплоидни ембриони по време на IVF цикли.

Каква е функцията на предимплантационната диагностика при повтарящ се неуспех по време на ин витро процедурите?

Предимплантационния генетичен тест (PGT) преди IVF се очертава като ключов инструмент за идентифициране и избор на ембриони с правилния хромозомен състав, което позволява най-голяма вероятност за успешно имплантиране и здравословно развитие на процеса. Един от основните типа предимплантационни тестове е PGT-A (тест за анеуплоидия).

Повтарящите се неуспехи на IVF цикъла могат да бъдат емоционално и финансово изтощителни. PGT-A предлага възможност за подобряване на шансовете за успешна бременност чрез избиране на най-жизнеспособните ембриони за трансфер. Като изключва анеуплоидните ембриони, които е малко вероятно да доведат до успешна бременност, PGT-A увеличава вероятността от имплантиране и раждане на здраво бебе.

За двойки, които изпитват повтарящи се неуспехи в своите IVF цикли, необходимостта от решение става първостепенна. PGT-A играе решаваща роля за повишаване на успеваемостта на IVF. Консултацията със специалист по асистирана репродукция, за да се определи дали PGT-A е подходящ за индивидуалните обстоятелства, може да помогне на двойките да се справят с предизвикателствата на безплодието и да увеличи шансовете им за постигане на здравословна бременност.

 

От скоро в България се предлага първият НЕИНВАЗИВЕН предимплантационен генетичен тест за анеуплоидии!

За разлика от инвазивната продецура, неинвазивният хромозомен скрининг може да се направи чрез средата, в която е отглеждан ембриона, вместо извършване на инвазивна биопсия на ембриона. Неинвазивния метод позволява да се избегне увреждане на оплодените яйцеклетки

 

Кой трябва да се тества?
– Ако провеждате лечение за инвитро оплождане.
– Имали сте няколко неуспешни инвитро лечения.
– Решили сте да запазите оплодените яйцеклетки във фертилити клиника за бъдеща бременност.

Индикации
-Напреднала репродуктивна възраст на жената
-Множество спонтанни аборти
-Неуспешни опити от предходни инвитро процедури
-Мъжки инфертилитет

Свържете се с нас, за да разберете повече за услугата, която съвсем скоро ще бъде достъпна в едни от водещите центрове за репродуктивно здраве в страната. Останете информирани като следите страниците на Пренатест и НМ Дженомикс.