Ако има нещо сигурно по време на бременността, то е че това състояние носи със себе си множество промени. Често и най-подготвените бъдещи майки могат да останат изненадани от това, което им предстои. Дори и вече да сте прочели всички книги, описващи подробно предстоящите промени през следващите 9 месеца, то едва ли някой Ви е предупредил, че почти всяка част от тялото ще бъде засегната от тези промени? По същия начин вероятно сте подготвени за предстоящите чести промени в настроението, но възможно ли е тези промени да са всъщност симптом на нещо много по-сериозно?

„Раждането на дете предполага да е щастливо и радостно събитие“, коментира д-р Саманта Мелтцер-Броди от университета на Северна Каролина, САЩ. По думите ѝ обаче поне една от 8 жени изпада в т.нар. постпартална или следродилна депресия, която се проявява непосредствено след раждането на бебето. Всъщност статистиката показва, че жената е застрашена да изпадне в някое от много състояния, свързани с промяна на настроенията и тревожност по време на самата бременност и в период от една година след раждането.

Какво трябва да знаят за психичното здраве в този толкова деликатен период бъдещите и вече настоящи майки и техните близки?

Преди всичко постпарталната депресия и останалите подобни състояния (в това число депресия по време на самата бременност, тревожност, обсесивно-компулсивно разстройство, биполярно разстройство и т.н.) са повече от обичайните тъга и тревожност, съпътстващи следродилния период. Обикновено те те отшумяват скоро след раждането (около 2 седмици след него). За съжаление обаче изброените по-горе състояния са далеч по-сериозни и изискват терапия.

Какви са различните състояния и свързаните с тях симптоми?

На първо място това е постпарталната (следродилна) депресия. Характерно за нея е, че продължава по-дълго, а типичните за състоянието симптоми се появяват между първата и третата седмица след раждането. Тези симптоми обикновено включват силно чувство на тъга и безпомощност, липса на интерес към каквито и да било активности, дистанциране от близките хора, липса на близост с новороденото, както и мисли, свързани с нараняване на себе си и/или бебето. „За съжаление депресията е едно от най-често срещаните усложнения в следродилния период, а самоубийставата, провокирани от това състояние се смятат за един най-сериозните фактори за майчината смъртност след раждане“, изтъква Д-р Мелтцер-Броди.

Не само майките обаче са застрашени от постпарталната депресия. Над 10% от бащите също изпитват такава през първата година след появата на детето, показват скорошни проучвания.

Не по малко сериозен проблем за менталното здраве на бъдещите майки е и депресията по време на самата бременност (или пренатална депресия). Макар за нея да се говори доста по-рядко, предполага се тя засяга между 7 и 20% от бременните жени, според данни на американската организация за психично здраве Mental Health America. Симптомите на пренаталната депресия са сходни с тези на постпарталната и също включват тъга и безпомощност, разрушителни мисли (в това число за нараняване на себе си и бъдещото бебе), безсъние и др.

Тревожността също е често срещано състояние по време на бременност и след това. Над 10% от жените изпитват тревожност в този период, показва проучване, публикувано в престижното специализирано научно издание Journal of Women’s Health. Симтомите често се свързват с прекомерно и неконтролируемо чувство на притеснение (най-вече за здравето на бебето), учестено дишане и безсъние.

Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) също е състояние, което може да се прояви по време на бременност или симптомите му да се обострят при вече диагностицираните с него бъдещи майки, алармират от фондация International OCD Foundation. Най-честите симптоми при наскоро родилите жени например се изразяват в тревожни мисли, че може да наранят бебето. Друг симптом е желанието на майката непрекъснато да проверява дали всичко с бебето ѝ е наред.

Подобна е ситуацията по време на бременност и при жени, диагностицирани с биполярно разстройство, при които симптомите също могат да се обострят или влошат непосредствено след раждането. Съществуват различни типове биполярно разстройство, но обикновено то се проявява чрез т.нар. маниакални и депресивни епизоди. И докато първите се свързват със завишени нива на енергичност и неуморност, при депресивните епизоди се наблюдава липса на енергия и силно чувство за отчаяние и безпомощност.

Кога да потърсим помощ и лечение?

Въпреки, че психиката на много бъдещи и настоящи майки търпи негативни промени в периода на бременността и след това, голяма част от тях не получават адекватна помощ и грижа. Въпросът за менталното здраве на бременните жени рядко се поставя от специалистите, които ги наблюдават по време бременността. По-големият проблем е, че около половината от жените с депресия не получават лечение, алармират специалистите.

По думите д-р Саманта Мелтцер-Броди именно „навременната терапия може да бъде животоспасяваща – както за майката, така и за бебето“. Тя подчертава, че депресията при майката може да се окаже негативен фактор и за развитието на детето в дългосрочен план.

„Ако сте бременна или скоро сте станала майка и всичко изброено до тук Ви звучи познато, потърсете помощ, а не страдайте мълчаливо. Има достатъчно възможности за ефективна и адекватна терапия“, призовава д-р Мелтцер-Броди и подчертава, че липсата на лечение може да има висока цена.

Първата и най-важна стъпка е да потърсите специалист, с когото да обсъдите състоянието си и възможностите за персонализирана терапия, съобразена с Вашия конкретен случай. Един от най-добрите начини за оптимизация на процеса на лечение е прилагането на фармакогенетичен тест, който да насочи специалиста за най-добрите персонализирани опции за лечение във вашия конкретен случай.

Такъв е фармакогенетичният тест Gen Pro. На базата на генетичен анализ на 24 добре изучени гена, пряко свързани с психичното здраве, Gen Pro дава информация за очаквания отговор на организма към най-често използваните в психиатричната практика медикаменти, които се прилагат при широк спектър състояния, сред които депресия и тревожност. Разберете всичко за теста Gen Pro ТУК.