Психологът Петя Стойчева-Кривицки: Ключът към нуждите на нашия уникален организъм се крие в нашия уникален генетичен код

 

За връзката между менталното и физическото здраве, как да постигнем хармония между двете и каква е ролята на гените ни в този процес, за която често дори не подозираме, разговаряме с психолога Петя СтойчеваКривицки.

Често чуваме, че връзката между ума и тялото е неразривна, но как физиката и психиката ни си влияят взаимно?

Свикнали сме да се грижим за здравословното състояние на физическото си тяло и често не си даваме сметка, че менталното ни здраве е определящо за физическото здраве. Истината е, че двете са неделимо свързани, всеки организъм е уникална система, в която различните компоненти взаимодействат непрекъснато помежду си.

Грижата за себе си е ключът към пълноценен живот, а тя буквално започва от самите нас. Начинът по който живеем се отразява както на тялото ни, така и на психиката ни, затова често напомням важността на това, че ние сме „архитекти” на нашето съществуване и това не е нещо което не знаем, а е факт, който често пренебрегваме.

Как можем да повлияем на тези взаимодействия и възможно ли е да се радваме на добро ментално здраве без да сме физически здрави и обратно?

Духът не може да бъде здрав, ако тялото е болно и обратно – ако духът страда, страда и физическото тяло. Човешкият организъм е една съвършена система, която се саморегулира, самолекува, самопочиства по уникален начин, но тя се ръководи от нашия мозък, от мислите и емоциите, които имаме през нашия жизнен цикъл. Способността ни да регулираме в правилна посока за нас тези емоции се нарича емоционална интелигентност.

Физическото здраве в много случаи зависи изцяло от нивото на емоционална интелигентност, също и способността на човек да функционира успешно в социума, което наричаме социална компетентност. Тези две компетентности ни дават отлична основа за щастлив и здравословен живот и ни предпазват от натрупване на стрес, който е един от основните фактори за влошено физическо и психично здраве и е условие за депресивни и тревожни страдания. Ключът към нуждите на нашия уникален организъм се крие и в нашия уникален генетичен код. През последните десетилетия достиженията и иновациите на съвременната генетика позволяват да опознаем гените си и да използваме това знание в услуга не само на телата, но и на умовете си.

Защо е важно да слушаме тялото си и какво ни казва то в случаите, когато сме потиснати, уморени, когато се разболяваме?

Човешкия организъм е съвършен, той винаги ни подсказва, кога имаме нужда от помощ и е хубаво да се вслушваме в него. Умората например е защитата да не претоварваме физическото си тяло, емоциите са същата такава защита, но за психиката. Дали се грижим добре за себе си, повечето от нас биха отговорили автоматично с отговор „да”, но ако обаче ни запитат как точно го правим, може би ще последва дълъг размисъл, защото рядко отделяме време на себе си, или почти не полагаме грижа за самите нас. Факт е, че за мнозина грижата остава на заден план като „екстра“, която може да бъде пропусната, за да инвестираме време и усилия във важните за нас неща и хора. Съвременната наука ни дава отговор на въпросите, как да се погрижим за себе си.

С помощта на генетичен анализ всеки от нас може да установи своя индивидуален риск от множество заболявания, в това число и психиатрични, и да предприеме холистични мерки за превенцията им като например промяна в храненето и начина на живот, прием на определени хранителни добавки и т.н. В практиката вече успешно се прилагат генетични тестове, чрез които грижата за здравето на всеки от нас може да бъде персонализирана спрямо нуждите и характеристиките на неговия организъм. Такъв е и тестът „Грижовно ДНК“, който успешно подпомага избора на терапевтичен подход както за физическото, така и за психичното ни здраве, които са толкова тясно свързани.

Споделяла си, че се стремиш да въвеждаш в практиката си иновативни методи в полза на пациентите си, какъвто е тестът Грижовно ДНК – как това помага в избора на подход към всеки индивидуален пациент?

Изключително щастлива съм от факта, че открих за практиката си безценен помощник – генетичния тест Грижовно ДНК. Резултатите от направените тестове при пациенти, с които работя са безспорен факт, който показва блестящи резултати. Всеизвестно е, че липсата на определени вещества в организма в комбинация с генетична предразположеност и някои външни фактори може да бъде причина за развитието не само на физически, но и на психични заболявания. На базата на анализ на добре изучени гени „Грижовно ДНК“ дава ценна информация за предразположеността на организма към шест различни групи заболявания, свързани с менталното здраве и психиката ни. Това са когнитивни умения и мозъчна функция, стрес и емоционално здраве, кардиометаболитно здраве, стомашно-чревно здраве и имунитет, възпалителни процеси и дори сън. Тези фактори са индивидуални за всеки и вече могат да бъдат определени и диагностицирани с точност, благодарение на нашата собствена ДНК. Така грижата за психичното здраве се персонализира и всеки може да получи лечение спрямо собствените си нужди и особености, за да живее пълноценен и качествен живот. Познавайки гените си, лесно можем да предприемем необходимите превантивни мерки, за да водим здравословен и хармоничен живот и да се грижим едновременно както за тялото, така и за ума си. А това означава да се радваме дълго на отлично физическо и психическо здраве без излишни тревоги.