Първата стажантска програма на НМ Дженомикс приключи успешно през 2021-ва. През месеците юли и август стажантите от 73 СУ Владислав Граматик в София успяха да се потопят с реална работна атмосфера и да придобият ценен опит в компанията-пионер в персонализираната медицина у нас.

Като част от корпоративната си социална отговорност НМ Дженомикс винаги се стреми да участва активно в процеса по обучение на бъдещи кадри и да подкрепя различни образователни институции с регулярни дарения. Затова и партньорството със столичното 73 СУ е естествено продължение на усилията на компанията в тази посока.

Осигурените от НМ Дженомикс летни стажове получиха добър отзвук сред учениците. Благодарение на тази възможност нашите възпитаници успяха да се докоснат до сферата, в която биха желали да се реализират в бъдеще. Друг положителен момент е, че учениците видяха какво означава работно време, работа в екип и изпълнение на задачи в кратки срокове. Тези качества са изключително ценни в днешно време“, коментира директорът на 73 СУ „Владислав Граматик“ Иван Петков.

А ето какво споделят и част от нашите стажанти за предизвикателствата и наученото по време на стажа си в НМ Дженомикс.

„Наистина беше нещо ново и съм много щастлива и благодарна, че имах възможността и че се докоснах до нещо подобно. Обстановката и хората бяха просто вълшебни и винаги ще помня това приключение, което изпитах, стажувайки в тази фирма.

Приятно съм изненадана от отзивчивостта на колегите и от факта, че имаше доза свобода. Разбира се, в рамките на нормалното. Научих какво е да си на работа и че наистина човек трябва да обича това, което прави. Това е напълно задължително.

Най-важното е, че придобих представа как се случват процесите в дадена организация – например как дадена задача се разпределя между няколко души в екипа и по този начин се спестява време. Това ми беше много интересно. Според мен, тази стажове са прекрасна възможност за всеки и затова напълно си струва тази програма да продължи и на учениците да се дават подобни възможности не само в тази сфера, напротив – във всички при възможност!“

Антоанета Николова, ученичка в 12 клас

„Стажът в НМ Дженомикс бих описала като един прекрасен начин да имам ползотворно лято. Научих доста полезни неща за различните генетични тестове, които компанията предлага (с какво са свързани, кога може да има нужда от такъв, с какво тези резултати са полезни и т.н.).

Две неща особено много ми харесаха. На първо място, че хората в екипа се държаха се с нас като с равни и атмосферата в офиса беше изключително добронамерена и приятелска. На следващо място, менторите ни мотивираха и насърчаваха да проявяваме своята креативност. Например аз се занимавах с профила в социалните мрежи на един от тестовете и имах пълната свобода, когато ставаше дума за идеи как да популяризираме въпросния тест.

Смятам, че би било страхотно такъв тип летни стажове да станат практика в нашето училище, защото освен че спомагат за обогатяването на житейския опит, могат да бъдат и от полза при избирането на специалност в университетите и съответно ориентиране към дадена професия – поне при мен стана така.“

Ванеса Иванова, ученичка в 12 клас