Разпознайте депресията и потърсете професионална помощ

Депресията е сериозно системно заболяване, което включва биологични процеси и може да засегне всеки. Депресията не е просто психологическо смущение или неразположение, а психично разстройство.

Световната здравна организация (СЗО) определи депресията като четвъртото по значимост социално заболяване в света.

Ненавременното разпознаване на заболяването и отлагането на лечението водят до продължително откъсване на страдащите от нормалния ритъм на живот и в не малко случаи – до инвалидизирането им – те губят трайно способност да се справят с ежедневните житейски задължения.

Един от тестовете за откриване на депресия е т.нар. тест на Цунг. Той помага да разберете дали Вие или Ваш близък имате симптоми на депресия или не. Тестът не може да замени консултация с лекар специалист, който единствено може да постави диагноза, а по-скоро има за цел да Ви насочи към такава.

Тестът е разработен от психиатъра Уилям Цунг (1929-1992) в университета в Duke. Въпросникът се състои от списък от твърдения, които се отнасят до депресивните състояния. Прочетете ги и отбележете срещу всяко от тях отговора, който най-добре характеризира Вашето състояние през последните седем дни.

Loading

Как да тълкувам резултатите?

Резултатът е под 40 точки: не можем да говорим за депресивно състояние;
Резултат от 41 до 47 събрани точки говори за леко депресивно състояние;
Резултат от 48 до 55 събрани точки маркира умерено депресивно състояние
Резултат над 55 сигнализира за тежко депресивно състояние.

При резултат над 47 точки, не се колебайте да се свържете със специалист (психиатър), за да се направи по-детайлна клинична оценка и да се прецени, дали за Вас няма да се окаже подходящо предписване на лечение (напр. с антидепресанти). Депресията е лечимо състояние.

Проблем при медикаментозното лечение е, че психиатърът няма как да знае предварително как Вашият организъм ще взаимодейства с лекарствата, което неизменно обуславя процес проба-грешка в достигането до най-подходящото лечение. Този процес може да Ви демотивира да се лекувате.

Фармакогенетичният тест Genomind Professional PGx™ (Gen Pro) може да помогне да се намали процесът проба-грешка в лечението Ви.

С помощта на теста, Вашият лекуващ лекар може да приложи персонализиран (прецизен) подход в назначаването на терапия, за да се стигне по-бързо до подобряване на състоянието Ви. Тестът изследва специфични генетични варианти, които позволяват  да се открият индивидуално за Вас терапии, за които е по-вероятно да имат очаквания лечебен ефект и  да се назначи подходящата терапевтична доза. Тестът дава на Вашия лекар информация в аванс за това, при кои медикаменти може да не се постигне очакваната ефективност и при кои могат да се очакват изявени странични ефекти, конкретно за Вас.

Потърсете помощ сега!

Обърнете се към нашия екип за повече информация! Тел: 0889 34 67 68