След еуфорията и радостта от празниците в края на всяка година, за мнозина началото на новата година не е така оптимистично. Няма и следа от ентусиазма през седмиците, прекарани в подготовка за празника и амбициозните планове и обещания, дадени към себе си и близките за новата година. Дали заради поизтънелите финанси след празничното пазаруване или заради липсващия вече коледен дух – това е факт. Трудно е да останем в празнично настроение и това е напълно очаквано.

Скорошни проучвания в САЩ показват, че средно ¼ от американците страдат от лека или по-сериозна форма на депресия непосредствено след празниците. У нас подобна статистика не е на лице, но със сигурност с подобен проблем се сблъскват мнозина. Този период може да бъде особено труден и мъчителен за хората, вече диагностицирани с депресия или тревожност.

Когато добрите пожелания (не) се срещнат с реалността

Обяснението за ръста на депресивните състояния точно по това време е просто. В съзнанието на хората започването на новата календарна година е натоварено с големи очаквания и нетърпение до настъпването на „големия ден“. Малко след това обаче тези очаквания се сблъскват с реалността, с която много често не съвпадат. Надеждите, че тази година ще бъде по-различна, специална и необикновена от всички останали в много случаи не се оправдават.

В подобна ситуация дори за най-стабилните психически хора е трудно да не се поддадат на меланхолията в седмиците след коледните и новогодишни празници. За онези предразположени към депресия така или иначе този период може да е изключително деликатен и да окаже негативно влияние върху състоянието им.

Какво да направим, ако  вече сме в следпразнична депресия?

Дори симптомите вече да са на лице, все пак има определени неща, които бихме могли да направим, за да се почувстваме по-добре и които зависят изцяло от нас. На първо място, ако вече сте започнали терапия, опитайте се да говорите за онова, което ви притеснява с терапевта си и при нужда проведете допълнителни консултации с него.

Ако по една или друга причина приемаме антидепресанти, точно сега не е моментът за спирането на приема им. Дори да смятаме, че не действат, без тях може да се стигне до рязко влошаване. В подобни случаи е от изключителна важност да се консултираме с наблюдаващия специалист. Сред причините за липсата на ефикасност на антидепресантите може да е начинът, по който съответния медикамент се метаболизира в организма, което има пряка връзка с някои от гените ни.

Затова е препоръчително да проведете генетичен тест, който да покаже какъв би бил очакваният отговор на организма към определени лекарства. Такъв е тестът Gen Pro. Първият в България фармакогенетичен тест, изследващ повече от 20 гена, пряко свързани с менталното здраве. Gen Pro e предпочитан избор на лекари и пациенти за оптимизиране на терапията при широк спектър психични разстройства (депресия, тревожност и др.) Насоките от изследването ориентират специалиста за най-подходящите за пациента медикаменти, което значително може да подобри прогнозата за лечението и дори да го съкрати във времето. Разберете всичко за Gen Pro и как може да подпомогне във Вашия случай ТУК.