Живеем във време, изпълнено със стрес и тревожност още преди дори да бяхме чували  за новия корона вирус. Стресът и напрежението са навсякъде около нас, особено в условията на COVID-19. Тревожността и произтичащите от нея по-сериозни състояния като например генерализирано тревожно разстройство или посттравматичен стрес са сред най-честите психични заболявания в САЩ по данни на Американската асоциация по тревожност и депресия. Те засягат около 40 млн. американци на възраст над 18 г. и често могат да са симптом на по-сериозни състояния като депресия или аутизъм.

„Последната идентифицирана широко разпространена болест (COVID-19) предизвика тревожност и паника по целия свят“, коментира д-р Джонатан Стивънс, който оглавява отделението по психиатрия в Menninger Clinic в Хюстън, САЩ. “Репортажи по всички новинарски канали ни показват болници в Китай и Италия, където хора с маски, ръкавици и защитно облекло се грижат за болни и умиращи пациенти като в сцени от хорър. Така се оказва, че постоянно сме подложени да това да гледаме тези тревожи сцени отново и отново“, допълва специалистът.

В същото време редица компании затварят врати от съображения за сигурност, а задължителна карантина може да бъде наложена на практика навсякъде и по всяко време. При толкова несигурност много хора изпитват тревожност повече от нормалното. Тази „сюрреалистична“ реалност със сигурност се отразява на всички, но най-уязвими са хората, предразположени към отключване на тревожни разстройства. Те могат да се почувстват изключително безпомощни в момент като настоящия.

Ако вече страдате от тревожно разстройство, със сигурност си задавате въпроса как отново да се почувствате нормално и как да си върнете контрола в настоящата стресираща ситуация. Какво да предприемете? Ако COVID-19  и всичко свързано с него провокира още повече тревожността, първото и най-важно е да имате план за действие и да не се паникьосвате, съветва д-р Стивънс.

Опитайте някои от тези 7 начина за справяне с тревожността и намерете спокойствие в трудите и изпълнени със стрес времена:

  1. Набавете си необходимите медикаменти, за да сте спокойни

Много състояния, свързани с менталното здраве, изискват прием на определени медикаменти като част от терапията за справяне с проблема. Във време на възможна карантина е добре да си набавим количеството необходимо за по-дълъг период на прием, за да сме спокойни, че няма да прекъснем терапията поради липса на възможност да си го осигурим.

  1. Опитайте онлайн терапия

Неизменна част от всяка терапия са посещенията в кабинета на специалист. Предвид настоящата ситуация като част от плана за справяне с тревожността, възползвайте се от възможностите на т. нар. телемедицина като започнете виртуална (онлайн) терапия. Тя обикновено се осъществява посредством видеовръзка, разговор по телефона или дори чрез писане на съобщения.

  1. Ограничете „консумацията“ на новини

„Целта е да живеем живота си, докато междувременно правим необходимото, за да намалим вероятността да бъдем сериозно засегнати от пандемията“, казва д-р Стивънс и съветва да не повишаваме сами нивото на тревожността като постоянно „консумираме“ (гледаме, слушаме, четем) новини за разпространението на вируса по света.

„Добре е да се съсредоточим върху мястото, където се намираме като нашата страна или дори само града, в който живеем. Доверявайте се само на надеждни и проверени източници на информация“, съветва още специалистът. За целта – опитайте да си наложите ограничение на времето пред екрана и изключете известията на смартфона си.

  1. Структурирайте ежедневието си, изградете си рутина

„Дори светът навън да изглежда хаотичен и непредсказуем, домът ни не бива да бъде такъв. Да имате рутина със сигурност ще е от ваша полза“, категоричен е д-р Стивънс. Опитайте се да изготвите график, който да поставите на видно място у дома, за да може да бъде видим за всички. Това ще помогне да не разпилявате енергията си. Също така си изградете навици за работа и учене, придържайте се към режим за хранене и спане. Всичко това е пряко свързано с менталното здраве.

  1. Погрижете се за себе си

„Помнете, че сте силни и не позволявайте на паниката да Ви демобилизира“, подчертава д-р Стивънс. Грижейки се за себе си подобрявате нагласата си и сте готови да посрещнете предизвикателствата. Можете да го направите като практикувате в ежедневието си медитация и дихателни техники, храните се здравословно, правите упражнения, наспивате се достатъчно добре и избягвате алкохол и упойващи вещества. Всичко това е важно, за да запазите баланса.

  1. Останете „здраво стъпили на земята“

Това е от изключителна важност за хората с тревожност, особено когато мислите започват да стават все по-негативни и катастрофални. За целта може да приложите някои лесни дихателни техники за забавяне на пулса. Ето и примерно упражнение: вдишайте за 4 секунди, направете пауза за още 4 секунди, издишайте за 4 секунди и отново направете пауза. Медитацията също е добра възможност да разсеете фаталистичните мисли. За целта изберете подходяща релаксираща музика, легнете удобно, отпуснете се и се фокусирайте върху музиката.

  1. Започнете краткосрочна терапия

Ако все още трудно овладявате тревожността, имате паник атаки или други подобни състояния, провокирани от ситуацията с корона вируса, потърсете Вашия специалист, за да обсъдите заедно симптомите и възможностите за краткосрочна терапия. Един от начините за оптимизация на процеса на лечение може да е прилагането на фармакогенетичен тест, който да насочи специалиста за най-добрите персонализирани опции за лечение във вашия конкретен случай. Такъв е фармакогенетичният тест Gen Pro. На базата на генетичен анализ на 24 добре изучени гена, свързани с менталното здраве, Gen Pro дава информация за очаквания отговор на организма към най-често използваните в психиатричната практика медикаменти, които се прилагат при широк спектър състояния. Разберете всичко за Gen Pro ТУК.