Ново изследване показва, че бактериите в червата могат да влияят върху възприемането на болка, особено при състояния като ендометриоза. Промени в диетата и използването на пробиотици могат да облекчат симптомите. Учените разглеждат как промяната в микробиома чрез диета и пробиотици може да помогне за облекчаване на болката и как текущите научни изследвания предлагат нови надежди за пациентите. Също така се набляга на това как тези открития могат да доведат до персонализирани терапии за дългосрочни болкови състояния.

Ендометриозата е хронично заболяване, което причинява анормално разрастване на тъкани в тазовата област, водейки до интензивна болка. Дори след хирургично отстраняване на лезиите, при голяма част от пациентите болката се връща, понякога изискваща нови операции в рамките на пет години. Болката не винаги е свързана с броя или размера на лезиите и може да варира значително между пациентите.

Изследванията показват, че чревният микробиом играе важна роля в регулирането на болката при хронични състояния като ендометриоза. Бактериите в червата произвеждат химикали, които могат да стимулират или потискат болковите сигнали. Промяната на диетата може да повлияе на микробиома, което води до намаляване на възпалението и болката. Например, специфични пробиотици и фибри способстват за освобождаването на съединения, които намаляват активността на нервите отговорни за болката. Въпреки че изследванията са в ранен етап, манипулирането на микробиома е обещаващ подход за облекчаване на хроничната болка.

Това ново направление в медицината предлага възможности за индивидуализирано лечение чрез диетични промени, пробиотици или дори трансплантация на бактерии. Потенциалът на микробиома да регулира нервните сигнали в организма и да влияе на хроничната болка тепърва се изследва, но първоначалните резултати са обнадеждаващи. В бъдеще, чрез по-дълбоко разбиране на взаимодействието между чревния микробиом и болката, могат да бъдат разработени по-ефективни терапии за хора, страдащи от дългосрочни болкови състояния като ендометриоза.

Цялата статия може да прочетете тук: