Често пъти забравяме, че бактериите не са единствено вредни и носещи болести, а могат да бъдат най-добрият ни приятел в борбата за по-добро здраве.

Диетата и изборът на храни играят решаваща роля в „храненето“ на нашия микробиом и трилионите микроорганизми, които съставят тази сложна система. Тазгодишният Световен ден на микробиома ще се проведе на 27-и юни и темата е „Нахранете своите бактерии – как диетата оформя чревния микробиом“. Разнообразната диета играе ключова роля в поддържането на състоянието на чревния микробиом, което е свързано със здравословното функциониране на организма.

Каква е връзката на микробиома с храненето?

От бъдещите майки до храната за бебета и през целия ни живот на възрастни, разнообразието от видове храни и това, което консумираме, влияят върху формата и състава на нашия микробиом, което от своя страна има значителен ефект върху нашето здраве и благополучие, както физическо, така и психическо.

Анализът на микробиома е иновативна и развиваща се област на науката, която се изследва от институции по целия свят и цели да ни помогне да бъдем образовани относно избора на храни, а чрез умна наука да се разработят решения, които могат да се използват във функционални хранителни съставки, добавки , здравни и лечебни терапии.

Също толкова вълнуващо е нарастващото ни разбиране и оценка на ползите, които идват със свежа, натурална и разнообразна диета – от Средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци и здравословни масла, до магията на ферментираните храни като кисело мляко, зеле, кимчи и мариновани зеленчуци.

За повече информация:

По случай Световния ден на микробиома всеки ден, в страницата ни в Instagram (@microbiomepassport) ще споделяме интересни и полезни съвети за здрав микробиом. Не забравяйте да ни последвате!