Празниците чукат на вратата и макар за някои предстоящото честване на Коледа и Нова година да е най-хубавото и най-чаканото време от година, то за други те могат да са истинско предизвикателство. Наред с положителните емоции, празниците идват и с някои допълнителни „екстри“ като неканени гости и куп не особено приятни задължения, сред които пазаруване, приготовления и т.н.

Пандемията от COVID-19, която обхвана света през 2020-та, също е се отрази негативно на всички. С продължаващото разпространение на вируса всеки от нас се притеснява за своето и за здравето на близките си. Не на последно място плановете на мнозина със сигурност са се объркали именно заради COVID пандемията, което също може да е повод да се почувстваме тъжни и обезпокоени. Стресът и депресията така или иначе съпътстват живота на мнозина през по-голямата част от времето.

Как обаче да не позволяваме това да съсипе празниците ни?

Когато стресът е налице, вече е трудно да го контролираме. Затова е важно на първо място да се опитаме да предотвратим появата му. Ето няколко съвета, които да приложите веднага:

  1. Приемете чувствата си

Ако наскоро сте загубили близък или сте преживели друго драматично събитие, то със сигурност е нормално да чувствате тъга. Дайте воля на чувствата си и плачете, когато имате нужда от това. Няма как да се принудите да бъдете щастливи, просто защото е Коледа, нали?

  1. Поддържайте връзката с другите

Ако се чувствате самотни и изолирани и Ви липсва общуването с хората по време на различни събития, помислете как може да се включите в подобни онлайн събития. Ако се чувствате стресирани, бихте могли да поговорите също с близък или приятел по телефона или чрез видео връзка. Подарете част от времето си на останалите, това ще повдигне духа на всички и заздрави връзките помежду ви.

  1. Бъдете реалисти

Празниците няма как да са перфектни, нито да са такива, каквито са били преди. Заедно с промените във всяко семейство се променят и традициите. Ако децата Ви не могат да се приберат вкъщи за Коледа, можете да помислите за нови начини да споделите празника – като например чрез видео връзка. Дори плановете за тази година да са се променили, винаги можете да намерите начин да празнувате.

  1. Приемете различията на другите

Опитайте да приемете хората, около себе си (семейство, приятели), каквито са и не очаквайте да оправдават всичките Ви очаквания. Изчакайте по-подходящ момент, за да обсъдите проблемите и различията си. Проявете разбиране и бъдете толерантни – другите също се разстройват, когато нещата се объркат. Напълно възможно е те също да се чувстват депресирани и под стрес по време на празниците.

  1. Не харчете безконтролно

Мнозина имат навика да прекаляват с харчовете за подаръци и празнични приготовления по това време на година, затова е важно предварително да определите лимита на сумата, която ще похарчите. Определете бюджет и се придържайте към него. Не опитвайте напразно да си купите щастие с много подаръци.

Вместо това опитайте следното: да дарите средства за избрана от Вас инициатива, да поднесете ръчно изработени подаръци или да организирате размяна на подаръци между членовете на семейството.

    6. Планирайте предварително

Направете си график за пазаруване, готвене, контакти с приятели и т.н. Вижте какво може да бъде поръчано онлайн, подгответе предварително празничното меню и си направете списъци за пазаруване. Това ще Ви спести много тревоги и няма да се налага да тичате до магазина в последния момент.

    7. Научете се да казвате „НЕ“

Да се съгласите с нещо, което всъщност искате да откажете, може само да Ви накара да се почувствате претоварени и огорчени. Приятелите и колегите следва да проявят разбиране, че не може да участвате във всеки общ проект или активност. Ако не е възможно да откажете на шефа си, когато моли да работите извънредно, опитайте да се освободите от друго свое задължение, за да си освободите време.

  1. Не загърбвайте добрите навици

Не бива празниците да се превръщат в повод да изоставим здравословните си навици, ако вече сме си изградили такива, макар че много хора решават „да се отпуснат“ именно тогава. Това може да доведе още повече стрес и чувство на вина. Старайте се да се придържате към добрите навици като да хапвате здравословно (въпреки отрупаната коледна трапеза), да се наспивате достатъчно, правете упражнение и поддържайте физическата си активност, не прекалявайте с алкохола и цигарите, медитирайте.

  1. Намерете време за себе си

Важно е да намирате време за себе си, през което да не сте обезпокоявани от никого. Да прекарате дори 15 мин. насаме със себе си без да се разсейвате може да Ви презареди напълно. Намерете най-добрият начин да се отърсите и да прочистите ума си – това може да е чрез разходка, слушане на релаксираща музика и т.н.

  1. Не се колебайте да потърсите професионална помощ

Въпреки усилията, които полагате, може да продължите да изпитвате постоянно чувство за тревожност, липса на сън, да сте неспособни да извършвате дори ежедневните си дейности и т.н. Затова е важно да потърсите специалист, който да назначи необходимата терапия (особено, когато изброените симптоми продължават по-дълго време).

Обсъдете с Вашия терапевт оптималната схема на лечение и попитайте дали прилага в практиката си фармакогенетичен тест, с който да разбере предварително как организмът би се повлиял при прием на най-често използваните в психиатричната практика медикаменти. Това може значително да ускори процеса на лечение и да спести на пациента лутането между различни схеми на прием на лекарствата.

Фармакогенетичните тестове, какъвто е Gen Pro, първият подобен у нас тест, са предпочитан избор за оптимизиране на терапията. Те дават предварителна информация (базирана на ДНК анализ) за това как организмът би реагирал на широк спектър медикаменти, прилагани при множество психични разстройства (депресия, тревожност и др.) Разберете всичко за Gen Pro и как може да подпомогне лечението Ви ТУК.

И най-важното – да поемете контрол над ситуацията

Не позволявайте празниците да се превърнат в нещо плашещо. Предприемете стъпки, така че да предотвратите стреса и депресията по време на празниците. Научете се да разпознавате това, което провокира тези състояния у вас като например финансови затруднения или лична неудовлетвореност. С малко планиране и позитивно мислене може да намерите така желаното спокойствие и щастие в празничните дни. Защото празниците са създадени, за да им се наслаждаваме. ????