Отбелязваме 10 октомври – ден на психичното здраве

За първи път 10-ти октомври като ден на психичното здраве се отбелязва през 1992г. и първоначално стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве. 

Отбелязването на 10 октомври като Световен ден на психичното здраве цели да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми и да предизвика обществени дискусии, свързани с превенцията и лечението на психичните заболявания.

Проблемите в сектора на психичното здраве са много и добре известни и на лекари, и на пациенти, и на управляващи. Има обаче един много по-сериозен проблем, който далеч надхвърля проблемите на сектора и засяга всички нас като общество. Това е т.нар. психиатрична стигма. За съжаление, нашето общество стигматизира хората с  психични заболявания и психиатричната проблематика. 

Сред най-разпространените погрешни вярвания са, че хората с психични болести са опасни, че да имаш психично заболяване е срамно, че да потърсиш помощта на психиатър е срамно, че психичните болести не се поддават на лечение, че лекарствата не помагат. Психиатричната стигма е силна и неосъзната. Тя пречи за адекватно разбиране на характера на психичните проблеми. Не се разпознават симптомите, не се интерпретират правилно, пренебрегват се и в крайна сметка тези състояния не се лекуват навреме. 

Статистиката обаче показва, че инцидентите, които приписваме на хората с психични разстройства, всъщност се извършват от хора в добро психично здраве – 93% и едва при  7% от случаите може да се говори за извършители с разстроена психика. В същото време 90% от сложилите край на живота си към момента на самоубийството са страдали от психично разстройство, много често нелекувано. Хората са склонни неправилно да интерпретират и пренебрегват значими симптоми на психични заболявания като хронични смущения в съня, апатия, липса на сили за извършване на елементарни ежедневни дейности, хроничен страх за незначителни неща и др.  Като цяло съществува широко неразбиране на характера на психичните проблеми.

Психичните заболявания възникват от комплексен дисбаланс в химическата активност на мозъка, в комбинация с фактори от обкръжението. Добрата новина е, че те могат да бъдат лекувани и с подходящото лечение пациентите могат да водят продуктивен живот. 

Един съществен проблем до неотдавна в психиатричното лечение бе, че психиатрите, за разлика от всички останали лекари специалисти, не разполагаха с биологично базиран инструмент, който да ползват в практиката си, т.е. терапия се назначаваше единствено въз основа на консултация – разговор, което обуславяше процес на проба-грешка в назначаването на терапията. Обикновено, ако дадена терапия се окаже неефективна или има много странични ефекти, се назначава нова терапия, като този процес може да се повтори няколко пъти и пациентът да се обезкуражи, да се влоши, да се откаже от лечение, да загуби доверие в лекаря си, да търси други специалисти, дори когато е лекуван от добър специалист и е поставена правилна диагноза 

С навлизането на персонализираната медицина и в частност персонализирана психиатрия, парадигмата на лечение се промени. С помощта на  фармакогенетичен  тест като Genecept Assay може да се избегне процесът на проба-грешка и да се скъси пътят до подобряване на състоянието на пациента.

 На база на теста, лекарите специалисти могат да изберат най-подходящата терапия и да оптимизират лечебните схеми на пациенти с депресия, тревожно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание и други разстройства. Тестът идентифицира специфични за всеки пациент генетични маркери. Те дават информация кои медикаменти ще действат по очаквания начин, кои няма да са ефективни, с кои могат да се очакват сериозни странични ефекти. Тестът покрива над 20 класа медикаменти, общо 122 лекарства, одобрени от Американската агенция по храни и лекарства, включва 18 клинично валидирани гени и 97% от лекарствата, използвани в психиатричната практика. Вземането на проба е много лесно– прави се натривка от лигавицата на вътрешната страна на бузата.

Анализът на теста Genecept Assay се извършва в САЩ, които са двигател на персонализираната медицина в световен мащаб. НМ Дженомикс предлага в България американския фармакогенетичния тест Genecept Assay от близо една година и вече над 300 пациенти в страната са получили персонализирано лечение.