Slide 1
Slide 1

Организатор: МЦ „НМ Дженомикс“ със съдействието на Biotech Atelier

Дата: 29 октомври 2024г. (вторник)

Час: 14:00 – 16:00 часа

Формат на провеждане: Уебинар (през платформа Cisco WebEx)

*Участието е безплатно, но регистрацията е задължителна.

 

Програма

  • 14:00 – 14:05 – Откриване и представяне на участниците и темите
  • 14:05 – 14:35 – „Генетично-детерминираните вариации в ефектите на по-важни класове ЦНС лекарства през погледа на фармаколога“

    Чл. кор. проф. Георги Момеков, дфн
    Председател на Българското научно дружество по фармация
    Ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ при Фармацевтичен факултет на МУ-София

  • 14:35 – 15:05 – „Приложение на фармакогенетиката в психиатрията“

    Проф. д-р Петър Маринов
    Психиатър
    Председетел на Националната асоциация на експертите по психично здраве
    Съосновател на сдружение „Колегиум „Частна психиатрия“

  • 15:05 – 15:35 – „Фармакогенетичните тестове като инструмент за избора на по-успешна терапия“

    Силва Кюркчиян, дб
    Биолог – генетик към МЦ „НМ Дженомикс“

  • 15:35 – 16:00 – Дискусия
  • 16:00 – Закриване

Лектори

Чл. кор. проф. Георги Момеков, дфн

Проф. д-р Георги Момеков е председател на Българското научно дружество по фармация, главен координатор на Експертен съвет по дейности клинична фармация, анализ на лекарствата, фармакология, токсикология и фитофармацевтични продукти  към МЗ, ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология“ и зам. декан по научната работа на Фармацевтичен факултет на Медицински университет-София.

Той е утвърден български учен и преподавател, специализирал в областта на фармакологията, базираната на доказателствата фармакотерапия и клиничната фармация.

През септември 2024 г. събранието на академиците в БАН избра проф. Георги Момеков, дф за член-кореспондент в категорията на учените, ненавършили 50 години.

Основните интереси и постижения на проф. Момеков са в областта на онкофармакологията, експерименталната химиотерапия, дизайна на антинеопластични лекарства и търсене на нови съединения с противотуморна активност, фито- и етно-фармакологията и лекарствените взаимодействия. Автор е на над 300 научни публикации, глави от монографии и учебници, един патент и един полезен модел, като трудовете му са цитирани над 4000 пъти.

Проф. д-р Петър Маринов

Председател на Националната асоциация на експертите по психично здраве и съосновател на сдружение „Колегиум „Частна психиатрия“. Психиатър и съдебен психиатър с дългогодишен опит и множество значими постижения в областта на психичното здраве.

Той е университетски преподавател и автор на многобройни научни трудове и публикации в наши и чуждестранни издания на тема шизофрения, биполярно разстройство, депресия и тревожни разстройства. Участвал е активно в съвместни проекти с изключително влияние с институти като „Университета на Илинойс в Чикаго, САЩ“, „Университета „Еразмус“ в Ротердам, Нидерландия“ и други.

Проф. Маринов е организирал и провел поредица от обучителни модули за общопрактикуващи лекари за разпознаване и лечение на депресивни и тревожни разстройства.

Също така, той е редовен член на Нюйоркската академия на науките от 1994 г. и е заемал последователно постовете ковчежник, заместник председател и председател на Българската психиатрична асоциация за периода 2003 – 2009 г.

Силва Кюркчиян, дб

Биолог – генетик към МЦ „НМ Дженомикс“.

През 2014 г. завършва магистърска програма „Биология на развитието“ към Биологически факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

През 2020 г. защитава докторска степен по Молекулярна биология към Медицински университет – София.

Автор и съавтор е на научни публикации в български и международни списания. Има участие в изследователски проекти, национални и чуждестранни събития.

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ БЕЗПЛАТНО ЗА УЧАСТИЕ

Моля, попълнете всички задължителни полета, за да се регистрирате за събитието.

За повече информация, моля свържете се с организаторите на: info@nmgenomix.com

ОРГАНИЗАТОРИ