9 начина да съхраним детската психика в условията на COVID-19

Когато COVID-19 се появи в живота ни, въпросът как да запазим здравето (своето и това на близките си) беше първосигналната реакция на мнозинството. Месеците на криза и тревоги вече оставят своя негативен отпечатък върху психиката ни. Освен възрастните, пандемията застрашава и менталното здраве на децата и подрастващите. Дълготрайните последствия от това безпокоят много родители.

Психиката на децата страда в настоящата сложна ситуация, смятат почти едната трета от родителите, участвали в скорошно проучване по темата, проведено от Gallup poll. Специалистите предупреждават, че голяма част от тези деца биха могли да развият посттравматичен стрес в бъдеще.

„Не можем да елиминираме негативното влияние върху децата на толкова месеци липса на сигурност, социални контакти и стимули за социализация“, коментира д-р Джонатан Стивънс, оглавяващ детската психиатрия в Menninger Clinic в Хюстън, САЩ.

„Нещо повече, ще продължаваме да се сблъскваме със същите проблеми още месеци наред, докато ваксините не станат широкодостъпни“, допълва специалистът. По думите на д-р Стивънс колкото по-рано помогнем на децата да се справят в т.нар. ново (или по-скоро) непредсказуемо нормално, толкова по-добре ще е това за психиката им сега и за в бъдеще.

Експертите съветват да опитате някои от следните подходи, за да помогнете на детето да преодолее последствията от пандемията от COVID-19, без това да засяга психиката му:

1.Идентифицирайте кои са стресовите за детето фактори

Децата и тийнейджърите се сблъскват с множество такива фактори по време на пандемията. Някои от тях изпитват затруднения и дискомфорт поради дистанционното обучение, наложено като част от мерките срещу разпространението на вируса. А това може да се отрази най-сериозно на децата с дефицит на вниманието или такива със специални образователни потребности.

Работата на родителите също може да има изненадващ ефект върху децата. Ако професията Ви не позволява работа от вкъщи, детето може да изпитва безпокойство и притеснение, че родителите му ще се разболеят. Ако пък работите от вкъщи и същевременно се опитвате да помагате на детето с дистанционното учене това може да бъде стресов фактор и за двете страни.

„Преди да можете да помогнете на детето си, трябва да знаете добре от какво точно е стресирано“, обяснява д-р Стивънс.

 

  1. Давайте пример за справяне със ситуацията

Ако се чувствате претоварени, важното е да можете да контролирате своята тревожност. „Децата са чувствителни и могат да усетят страховете на родителите си“, отбелязва д-р Стивънс. „Не можем да очакваме от децата, особено от тези с крехко психично здраве, да се справят и с чувствата на родителите си“, коментира специалистът.

И съветва да се опитате да гледате на ситуацията по следния начин – колкото по-здрави сте Вие, толкова по-способни ще сте да помогнете на детето си. Ако преживявате трудно настоящата ситуация с коронавируса и сте прекалено стресирани, потърсете помощ  за себе си при специалист.

  1. Изградете си ежедневни навици или т.нар. рутина

Когато т.нар. локдаун започна, графиците и програмата на повечето хора се промениха и се насочихме към изцяло виртуална среда на работа и обучение.

За да си върнете обратно контрола, си създайте и изпълнявайте дневна програма. „Да знаем какво следва със сигурност помага да намалим тревожността“, коментира д-р Стивънс.  Експертите съветват тази програма да включва определен час за ставане сутрин, време, в което да се храним и кога да си лягаме, като цялото семейство да се придържа към този график.

За целта детето трябва ясно да знае какво очаквате от него както по отношение на учебния процес, така и на отговорностите му у дома. Можете да промените правилата през уикенда, когато е време за почивка, но целта е правилата да се спазват стриктно през работната седмица.

  1. Прегледайте учебния план

Повечето учебни програми не са разработени за индивидуално обучение, затова детето се нуждае от помощ. „Ако детето проявява симптоми на тревожност или депресия след началото на пандемията, то може би ще се нуждае от различни ресурси за обучението си“, коментира още д-р Стивънс и съветва родителите да предоставят тази информация в училище при необходимост.

  1. Насърчавайте физическата активност

Тя е важна част от психичното здраве на всяко дете. „Тя е особено важна при децата с дефицит на вниманието, защото помага да се концентрират“, обяснява д-р Стивънс. Независимо дали детето учи онлайн или вече се е завърнало към нормалния ритъм и посещава училището, със сигурност не е било достатъчно физически активно. Отделете време за спорт в програмата на детето, като разбира се го съобразите с всички противоепидемични мерки.

  1. Ангажирайте децата с дискусии на подходящи за тях теми

COVID-19 далеч не е единственото, което може да се отрази негативно на психиката на децата. Ако не им предоставите адекватна и проверена информация за това какво се случва в заобикалящия ги свят, те ще си я набавят от другаде (и е много вероятно това да не са най-надеждните източници като например връстниците им или социалните мрежи).

„Важно е да инициирате разговори, за да покажете на децата, че е нормално да си говорите за всичко“, съветва д-р Стивънс. И допълва, че в тези диалози е по-важно да слушаме, отколкото да говорим. „Започнете дискусия по каквато и да е тема, но бъдете готови, че детето може и да не откликне веднага, а например след няколко седмици“, допълва специалистът.

  1. Поставете цели

За децата и тийнейджърите годините в училище са белязани от редица важни събития като преминаването в по-горен клас, отпразнуването на бала след завършване на гимназията, влизането в университет. Пропускането на тези събития може да предизвика усещане за празнота у децата и родителите.

И макар че не можете да върнете тези моменти, поставянето на нови цели може да помогне да децата. „Да имат цел за следващата година (нещо, за което да се борят и да работят над него) определено помага“, коментира д-р Стивънс.

  1. Задайте реалистични очаквания

Бъде проактивни, а не обратното. Дори при наличието на надеждна ваксина, ще отнеме време докато се завърнем към нормалното. „Децата вероятно ще продължат да чувстват липсата на пропуснатите моменти“, отбелязва д-р Стивънс. Предсказуемостта е важна, особено за малките, защото това ще им вдъхне увереност, че имат контрол над ситуацията. Нека да бъдат информирани, когато става дума за предпазните мерки, за да не са изненадани и напрегнати. Обяснете им например какво следва, ако някой от училището им се окаже позитивен за коронавирус. Не чакайте докато нещо се случи, защото това може само да засили чувството за безпомощност. „Предвид наближаващите празници е важно децата да имат реалистични очаквания за празненствата и събиранията“, коментира д-р Стивънс.

  1. Потърсете помощ при новооткрито или влошаващо се психично заболяване

Най-важно от всичко е да наблюдавате промените в детето – преди всичко как се чувства и как се държи. Ако за състоянието на Вашето дете специалистите препоръчват терапия с медикаменти с цел оптимизирането и съкращаването ѝ във времето, е добре да помислите за направата на фармакогенетичен тест, който да насочи лекарите за най-подходящите медикаменти и очаквания отговор на организма към тях. Първият в България подобен тест – Gen Pro, може да подпомогне процеса, като предостави информация на базата на анализ на 24 добре изучени гена, пряко свързани с менталното здраве. Редица специалисти вече успешно прилагат теста при деца и тийнейджъри, тъй като той дава на лекаря отговорите на най-важните въпроси като коя би била най-ефективната терапия, какви могат да са очакваните странични ефекти, каква следва да е индивидуалната доза за всеки пациент. Разберете всичко за Gen Pro ТУК.