Меланомът, най-агресивната форма на кожен рак, се развива в клетките, които продуцират меланин – пигментът, който придава цвят на кожата.

Точните причини за възникване на този рак не са ясни, но съществуват определени рискови фактори, които увеличават риска от меланома:

·        Излагане на слънце. Излагането на ултравиолетова (UV) радиация играе важна роля в развитието на рак на кожата. Хората, които живеят на голяма надморска височина или в райони с ярка слънчева светлина през цялата година, имат по-висок риск от развитие на рак на кожата, както и тези, които прекарват много време навън през обедните часове.

·        Използване на солариум. Хората, които използват солариум или други съоръжения за получаване на тен на закрито, са с повишен риск от развитие на всички видове рак на кожата.

·        Бенки. Хората с много на брой или необичайни бенки имат по-висок риск от развитие на меланом. Особено внимание заслужават големи бенки, които имат нередовен цвят и форма.

·        Светла кожа. Хората със светла кожа, руса или червена коса, сини очи и лунички са изложени на повишен риск от развитие на меланом. Този риск е по-висок за хора, чиято кожа показва тенденция да изгаря по-лесно.

·        Семейна история. Приблизително 10% от хората с меланом имат фамилна история на заболяването. Ако човек има близък роднина (майка, брат, сестра или дете), който е бил диагностициран с меланом, неговият или нейният риск от развитие на меланом е два до три пъти по-висок от средния риск. Този риск се увеличава, ако няколко членове на семейството, които живеят на различни места, са били диагностицирани с меланом. Поради това се препоръчва близките роднини на лице с меланом рутинно да преминават прегледи на кожата.

·        Фамилна меланома. Открити са дефекти в определени гени, които могат да доведат до меланома,  но те са относително редки и се срещат в много малък брой семейства с история на меланома.

·        Други наследствени състояния. Хора със специфични генетични заболявания, включително ксеродерма пигментозум, ретинобластом, синдром на Ли-Фраумени, синдром на Вернер, наследствен рак на гърдата и яйчниците, са с повишен риск от развитие на меланом.

·        Предишен случай  на кожен рак. Хората, които са имали меланом, са с повишен риск от развитие на нови меланоми.

·        Етническа принадлежност.  Меланомът се среща около 24 пъти по-често при хора от европеидната раса.

·        Възраст. Средната възраст, на която хората се диагностицират с меланом, е малко над 50 години. Въпреки това меланом възниква при млади хора с по-голяма честота от много други видове рак.

·        Отслабена или потисната имунна система. Хората, които са с отслабена имунна система или използват лекарства, които потискат имунната функция, имат по-висок риск от развитие на рак на кожата, включително меланома.

Развитието на меланомата може ефективно да се проследява чрез метод за преброяване на свободно циркулиращи туморни клетки – Майнтрак. Методът е приложим при диагностицирани пациенти, при които рискът от метастазиране е висок поради агресивността на кожната меланома. Свържете се с нас сега, натиснете тук.