Добре познатият фармакогенетичен тест в психиатрията Genecept Assay вече е с ново име Genomind Professional PGx – Gen Pro (Дженомайнд Профешънъл ПиДжиЕкс) и още по- разширен и обогатен резултат.

Това е първият фармакогенетичен тест в България, който помага за персонализиране на лечението на пациентите с психиатрични диагнози и за намаляване на процеса проба-грешка в избора на терапия.

Стотици пациенти в България се довериха на теста, който стана предпочитан избор в медицинската практика на редица водещи специалисти в областта. 

Американската компания Genomind (Дженомайнд) променя името на теста от Genecept Assay на Genomind Professional PGx (Gen Pro), като в новия тест са добавени генетични варианти в още 6 гена. Разширеният панел включва изследване на общо 24 гена, които е известно, че са свързани с индивидуалния отговор на всеки организъм към медикаментите в психиатричната практика. Именно този индивидуален отговор обуславя процеса проба-грешка при назначаване на терапия. Тестът е инструмент за персонализиране на лечението, като дава информация в аванс с кои медикаменти може да се очакват изразени странични действия, липса на ефикасност, а също и как да се адаптира дозата спрямо метаболизма на пациента. Допълнителните гени са включени в теста, тъй като през последните няколко години и за тях са натрупани значими клинични и научни данни.

Genomind Professional PGx – Gen Pro е най-задълбоченият и научно обоснован генетичен тест в сферата на психичното здраве. Предоставя персонализирана информация за взаимодействията между гени и лекарства за всеки индивидуален организъм и потенциалния им ефект върху лечението.

Освен включването на допълнителните гени, тестът има и нов, по-образен и по-лесен за интуитивно ориентиране формат на представяне на резултата. Част от него е и т.нар. фармакогенетичен паспорт (CYP450 Rx джобна карта), съдържащ информация за шест чернодробни ензима, отговорни за метаболизиране (преработване) на много лекарства от различни групи. Картата представлява кратък метаболитен профил, който е предназначен за
медицински специалисти от различни специалности.

Общата мисия на НМ Дженомикс и американския ни партньор Genomind (Дженомайнд) е да подобряваме качеството на живот на пациентите с психични заболявания. Уверени сме, че с новия по-разширен тест, ще го правим още по-успешно.

Повече за Genomind Professional PGx можете да прочетете ТУК.