Гледали ли сте най-новия документален филм на Netflix? „Hack your health: The secrets of your gut“ разглежда любимата ни тема: чревния микробиом!

Все повече и повече хора страдат от заболявания, свързани с диетата. Навигирането в безбройните хранителни тенденции може да бъде обезсърчително, тъй като много от нас се чудят кои храни и диети наистина са им полезни. Документалният филм подчертава персонализирания характер на храненето и подчертава значителното въздействие на нашия микробиом – общността от трилиони микроорганизми в нашите тела – върху цялостното ни здраве и благополучие. Задълбочавайки се в някои от прозренията на документалния филм, ние предлагаме допълнителна основна информация.

Тъй като за нас в НМ Дженомикс е от съществено значение да образоваме хората относно здравето на червата, разгледахме по-отблизо 6 твърдения от филма:

Раждане и микробиом: Противно на общоприетото схващане, колонизацията на микробиома започва при раждането.

Плацентата предпазва плода от инфекции и микроорганизми в утробата. Последните научни изследвания подчертават, че раждането бележи първоначалното излагане на бебето на микроорганизми. Средно близо 60% от микробиома на новороденото произхожда от майката, докато останалата част идва от околната среда. Както се подчертава в документалния филм, бебетата, родени вагинално, придобиват своите микроби предимно от вагинални и чревни секрети. Този микробен контакт липсва при бебета, родени чрез цезарово сечение. Въпреки това, кърменето може да компенсира тази липса чрез микробиома, присъстващ в кърмата.

Трансплантация на изпражнения: Могат ли проби от изпражнения на някой друг наистина да подобрят собственото ви здраве?

Фекалната трансплантация предлага обещаващ подход за попълване на здрав микробиом и борба с вредните бактерии. Понастоящем процедурата се използва предимно за лечение на упорити инфекции, причинени от Clostridioides difficile, и трябва да се прилага изключително в клинична среда под медицинско наблюдение. Сцени, изобразени в документалния филм на Netflix, показват жена, която поглъща капсули, съдържащи изпражнения от техния партньор и брат или сестра. Участието в такива самостоятелни експерименти е силно обезкуражено поради свързаните с това рискове. Донорите могат по невнимание да предадат не само полезни микроби, но и опасни бактерии, като Escherichia coli, произвеждаща Shiga токсин.

Пробиотици: Наистина ли са полезни пробиотиците без рецепта?

FDA и СЗО определят пробиотиците като живи микроорганизми, които придават ползи за здравето на хората, когато се прилагат в адекватни количества. Пробиотиците укрепват имунната система, генерират полезни вещества като органични киселини и антимикробни съединения, взаимодействат с други чревни бактерии, укрепват чревната бариера и произвеждат основни ензими за различни телесни функции. Често използваните пробиотици принадлежат към родовете Lactobacillus, Bacillus, Bifidobacterium и Saccharomyces и обитават храносмилателния тракт. Изборът на висококачествени пробиотици обаче е от решаващо значение, тъй като много продукти на пазара нямат доказана ефикасност. Въпреки че някои проучвания предполагат положителни ефекти, допълнителни изследвания са оправдани, за да се осигурят индивидуални терапевтични резултати.

Ферментирали храни: Да наблегнем ли на тях?

Документалният филм илюстрира производството на зеленчуци, ферментирали в саламура, практика, датираща от векове като един от най-старите методи за консервиране на храна. По-специално, млечнокисели бактерии (лактобацили), които се срещат естествено върху нетретирани зеленчуци, се размножават по време на процеса на ферментация и произвеждат витамини, минерали и антимикробни вещества. Ферментацията предлага двойни предимства: първо, чрез поглъщане на тези живи бактерии (пробиотици), ние подобряваме разнообразието на нашия чревен микробиом. Второ, ферментацията прави храната по-лесно смилаема и увеличава наличността на основни хранителни вещества за телата ни.

Разнообразие в храненето: Дали разнообразието е подправката на живота за вашите черва?

Колкото по-разнообразна гама от зеленчуци и плодове консумирате, толкова по-добре е това за здравето на червата ви. Защо? Тъй като подобрява разнообразието от бактерии в червата. Здравите черва се състоят от оживен набор от различни бактерии. Обратно, липсата на разнообразие в чревната флора повишава риска от различни заболявания. Затова се стремете да включите в диетата си пъстър асортимент от зеленчуци, плодове, ядки, семена, бобови растения, пълнозърнести продукти и пробиотични храни като кисело зеле, натурално кисело мляко или кефир. Когато правите диетични промени, важно е да продължите постепенно и постепенно да увеличите приема на фибри, така че вашите чревни бактерии да могат да се адаптират.

Фибри и здраве на червата: Наистина ли са толкова важни, колкото мислим?

Диетата, богата на фибри, насърчава общност от бактерии, които ефективно превръщат растителните фибри в полезни вещества за нашите тела. Обратно, диета с ниско съдържание на фибри може да доведе до намаляване на полезните бактерии, разграждащи фибрите, и увеличаване на бактериите, които могат да атакуват чревната лигавица, предизвиквайки възпаление. Чревната лигавица действа като защитна бариера, предпазвайки тялото от патогени и вредни микроорганизми. Въпреки че това твърдение не е съвсем невярно, то прекалено опростява ситуацията, тъй като само малка част от бактериите активно увреждат тялото и разграждат чревната слуз. Повечето бактерии просто намаляват в брой, когато са лишени от фибри, освобождавайки място за потенциално вредни микробни обитатели.

Открийте тайните на вашия собствен чревен микробиом с „Микробиомен паспорт“!

Любопитни ли сте за уникалния състав на вашия собствен чревен микробиом? С микробиомния тест на НМ Дженомикс можете да разберете кои бактерии са свързани с какви здравословни състояния и какво можете да направите, за да подобрите здравето и благосъстоянието си. Удобно провеждан от комфорта на вашия дом, тестът е подкрепен от строги научни методи и авангардни технологии. Поръчайте своя тест тук.

Имаше ли твърдения в документалния филм, които ви озадачиха? По кои теми бихте искали да предоставим повече информация? Изпратете ни съобщение на info@nmgenomix.com или в Instagram. Очакваме ви!