Изследването Майнтрак оценява прогресията на заболяването чрез броене на свободно циркулиращите туморни клетки. Тези клетки имат способността да се разпространяват до отдалечени тъкани и органи и да метастазират. Проследяване в промяната на броя им е най-чувствителният и ранен прогностичен маркер за прогресията на заболяването, като изследването е подходящо преди, по време и след терапия за оценка на ефикасността и за пациенти в ремисия, като се оценява рискът от развитие на рецидив.

Представяме ви кратко интервю на нашата пациентка П. Д., диагностицирана с рак на гърдата.

 

Кога Ви бе поставена тежката диагноза и какво изпитахте в този момент?

Диагнозата чух за първи път през април 2014 г. Тогава нищо не изпитах. Отнема време да осъзнаеш какво ти казва лекарят. Бях като вцепенена. След като най-накрая го осъзнах, дойде ред на тихия ужас, паниката, страха, гнева, чувството, че си безпомощен и няма кой да те преведе през блатото и че някой друг е написал сценария на твоя живот, а ти си длъжен да играеш по него.

Какво Ви препоръчаха специалистите след диагностицирането?

Стандартното – втора операция за търсене на разсейки, след това химиотерапиялъчетерапия и накрая хормонална терапия.

През какви премеждия преминахте, имайки предвид усложнените здравни процедури, бюрокрацията и заетостта на медицинските специалисти?

През какви ли не – висене по опашки, липса на внимание и отношение, попълване на безкрайни формуляри, тичане за събиране на документи, гонене на изчезнали лекарства от аптечната мрежа, недоверие от страна на лекарите…

Как ни намерихте и каква бе причината да се свържете с нас?

Намерих ви след търсене в интернет. Майнтрак ми се видя изключително полезно изследване и реших да го направя. Не може всички пациенти да сме под един общ знаменател – ето затова е персонализираната медицина, аз това търсех и се радвам, че го намерих.

По какъв начин успяхме да сме полезни за Вас?

Отношението е различно. Чувството че някой се грижи за теб го има. Майнтрак ми помага да следя състоянието си, дава ми реална представа какво се случва с мен във времето, дава ми възможност да нагласям и променям терапията си, въпреки че стандартната медицина в България не го признава.

Имате ли препоръки към онко пациентите, провокирани от Вашия опит в терапията на рака?

Да се вслушват в собственото си вътрешно аз – интуицията ще ги изведе на правия път. Нека търсят непрекъснато информация за иновации в лечението, но и да не се доверяват сляпо на всичко, което прочетат или чуят.

Какво бихте променили в здравната система и грижите за онкологичните пациенти?

Отношението на лекуващите към пациента. Смятам за задължително включването на повече психолози. Би било добре да има повече центрове за рехабилитация, да се намали бюрокрацията както и да се създаде регистър на пациентите, който да се ползва от всички институции.