За пациентите с диагноза рак е важна както ефективността на предписаната терапия, така и качеството на живот по време на и след лечението. Много от болните се страхуват от химиотерапията повече, отколкото от самото заболяване, поради разпространеното схващане, че тя повече вреди на организма. Факт е, че химиотерапевтиците, които имат за цел да унищожат раковите клетки, в хода на действието си винаги засягат и здрави клетки, което води до странични ефекти. Преди едно лекарството да се пусне на пазара обаче, се извършват многобройни изследвания, които да докажат положителния ефект от химиотерапията при онкоболните.

Въпреки това много от пациентите решават вместо на конвенционалната медицина, да се доверят на  неодобрени методи за лечение. Представяме ви една поредица относно алтернативни терапии, които нямат доказан ефект при лечението на рак, но остават един мит и надежда при болните и техните близки.

АЛТЕРНАТИВНИ ЗДРАВНИ СИСТЕМИ

АРОМОТЕРАПИЯ

Аромотерапията вклчва използването на парфюмно масло като етеричните масла с вярването, че това ще повлияе положително здравето. Съществуват малко доказателства, че тя подобрява живота, но някои твърдения стигат още по-далеч – че аромотерапията може да пребори рака. Американската общност по рак твърди, че не съществува каквото и да е доказателство за това.

АЮРВЕДА

Това е 5000-годишна алтернативна медицинска практика, произлизаща от Индия. Според Cancer Research UK няма научно доказателство, че Аюрведа може да лекува рак или каквото и да е друго заболяване.

БИЛКАРСТВО

Билкарството е лечение чрез съставки, изцяло съдържащи се в растенията. Според Cancer Research UKняма силни доказателства, че използването на растения и билкови отвари може да третира, лекува или предпазва от рак.

ХОЛИСТИЧНА МЕДИЦИНА

Представлява медицинска практика, която използва умствени и спиритически аспекти за лечение. Американската общност по рак отрича положителния ефект на този аспект от медицината върху раковото заболяване и каквито и да е други заболявания.

ХОМЕОПАТИЯ

Хомеопатията е псевдонаучна система, базирана на свръх разредени вещества. Някои защитници на метода твърдят, че хомеопатията може да се използва за лечение на рак. Истината е, че няма каквито и да е доказателства и сведения човек да е бил излекуван чрез хомеопатия.

ШАМАНИЗЪМ

Това е алтернативна медицинска практика, използвана от индианците. Много хора са потвърдили положителните ефекти от шаманизма върху общото състояние на тялото. Въпреки това не съществуват доказателства за лечение на болести, включително рак, чрез тази практика.