За пациентите с диагноза рак е важна както ефективността на предписаната терапия, така и качеството на живот по време на и след лечението. Много от болните се страхуват от химиотерапията повече, отколкото от самото заболяване, поради разпространеното схващане, че тя повече вреди на организма. Факт е, че химиотерапевтиците, които имат за цел да унищожат раковите клетки, в хода на действието си винаги засягат и здрави клетки, което води до странични ефекти. Преди едно лекарството да се пусне на пазара обаче, се извършват многобройни изследвания, които да докажат положителния ефект от химиотерапията при онкоболните.

Въпреки това много от пациентите решават вместо на конвенционалната медицина, да се доверят на  неодобрени методи за лечение. Представяме ви една поредица относно алтернативни терапии, които нямат доказан ефект при лечението на рак, но остават един мит и надежда при болните и техните близки.

СПЕЦИАЛНИ ДИЕТИ

АЛКАЛНА ДИЕТА

Това е ограничаваща диета без кисели храни, основана на предположението, че това би повлияло pH показателя на цялото тяло. Истината е, че няма доказателство за това твърдение, а тялото от своя стана има множество механизми за регулация на този показател и не се повлиява от диетата.

ДИЕТА НА БРОЙС

Това е диета, основана на зеленчукови сокове и чай, за която се твърди, че може да лекува рак. Множество медицински специалисти оборват истинността на твърдението, както и за много други диети, за които се твърди същата лечебна способност.

ДИЕТА НА БУДУИГ

Тази диета е разработена през 50-те години на миналия век с цел лечение на рак. Диетата е богата на ленено масло с извара, както и храни, богати на фибри. Диетата избягва захар, животински мазнини, салатено олио, месо, масло и най-вече маргарин. Въпреки здравните ползи от тази диета, Cancer Research UK отрича нейното лечебно влияние върху рак.

ГЛАДУВАНЕ

Този режим включва гладуване и жажда за определен период от време. Това е често използвана практика за лечение на рак, като се смята, че туморът също гладува. Американската общност по рак отрича, че гладът може да забави или предотврати раковото заболяване. Хубаво е пациентите да знаят, че „горивото“ на клетките е глюкоза. Както нормалните, така и раковите клетки използват едни и същи вещества от храната, а при глад тялото има механизми, чрез които произвежда енергия от други източници – мазнини и белтъци. Продължителната диета може да има точно обратния ефект при лечението на рака – да отслаби съпротивителните сили на организма и да повлияе отрицателно.

СУПЕРХРАНИ

Това е маркетингов термин за определени храни, за които се предполага, че има здравословни ползи. Cancer Research UK отбелязва, че често суперхраните се рекламират като превенция срещу рака, но няма доказателства, че пациентите могат да разчитат на тях. Колкото и здравословни да са, суперхраните не могат да заместят здравословната балансирана диета, съдържаща разнообразни продукти.