За пациентите с диагноза рак е важна както ефективността на предписаната терапия, така и качеството на живот по време на и след лечението. Много от болните се страхуват от химиотерапията повече, отколкото от самото заболяване, поради разпространеното схващане, че тя повече вреди на организма. Факт е, че химиотерапевтиците, които имат за цел да унищожат раковите клетки, в хода на действието си винаги засягат и здрави клетки, което води до странични ефекти. Преди едно лекарството да се пусне на пазара обаче, се извършват многобройни изследвания, които да докажат положителния ефект от химиотерапията при онкоболните.

Въпреки това много от пациентите решават вместо на конвенционалната медицина, да се доверят на  неодобрени методи за лечение. Представяме ви една поредица относно алтернативни терапии, които нямат доказан ефект при лечението на рак, но остават един мит и надежда при болните и техните близки.

КОМБИНИРАНИ ТЕРАПИИ

Множество природо-лечители и откриватели изобретяват терапии срещу рак със съмнителна ефективност. Хората, които им се доверяват, понякога не осъзнават, че тези терапии не само не помагат, но могат и да увредят трайно организма. Ето някои от водещите лечения и движения с комбинирани терапии без ефективност:

„ЛЕЧЕНИЕТО ЗА ВСИЧКИ БОЛЕСТИ“ НА КЛАРК

Това е алтернативен медицински режим, промотиран от Хулда Регер Кларк, която (преди смъртта си от рак) се зарича, че лечението може да излекува всяка болест, включително рак. Практиката е била базирана на вярването, че болестта се причинява от паразит и се е упражнявала чрез билколечение, инхалации и електронни устройства. Този тип лечение е било описвано като абсурдно.

ТЕРАПИЯ НА КОНТРЕРАС

Тази терапия е лечение, предлагано от болница Oasis of Hope, Мексико. Леченето включва набор от неефективни терапии като метаболитна терапия и амигдалин (отровен растителен гликозид). До момента не са открити доказателства, че терапията има положителен ефект срещу рака.

ТЕРАПИЯ НА ГЕРСОН

Терапията на Герсон представлява предимно хранителен режим, основаващ се на нисък прием на сол, протеин и други храни; прием на голямо количество на плодове и зеленчуци под формата на сокове; увеличаващ се прием на калий и йод; клизми с кафе. Според Cancer Research UK няма никакви доказателства в подкрепа, че Терапията на Герсон лекува рак – тя дори може на наруши Вашето здраве.

ПРОТОКОЛ НА ГОНЗАЛЕС

Това е програма за терапия, създадена от Николас Гонзалес, която се основава на Герсоновата терапия. Според Memorial Sloan-Kettering Cancer Center тази терапия е метаболитна терапия, която не показва доказателства за ефективност.

ТЕРАПИЯ НА ХОКСЕЙ

Тази терапия представлява лечение с билкова паста за намазване за външни лезии и билкови отвари, комбинирани с вътрешни тумори, които се съчетават с разхлабителни, клизми, витамини и хранителни режими. Проучване на Memorial Sloan-Kettering Cancer Center не намира никакви доказателства за ефективността на терапията.