Ноември бележи месеца за информираност и превенция на злокачествените заболявания при мъже и подкрепа на болните от рак. Международното движение Movember (на англ. November – ноември; move – движение) включва множество последователи всяка година. Фокус на тази инициатива е подкрепата на мъже с рак на простатата и профилактиката за злокачественото заболяване.

Ракът на простатата е едно от най-честите злокачествени заболявания при мъжете. Обикновено засяга мъже на възраст над 50 години, но последните тенденции показват спад във възрастта на диагностицираните. Важно е хората да знаят как да се преглеждат за заболяването и кои фактори определят развитието му.

Най-често прилаганият метод за установяване на тумор на простатата е изследване на маркера PSA. Маркерът за простатния рак е сравнително чувствителен биохимичен индикатор за злокачествен процес в жлезата, но не винаги е точен. Въпреки широкото му разпространение сред пациентите и задължителната му направа при мъже в средна и напреднала възраст, той може да се променя поради нормални физиологични изменения в простатата с възрастта. Все пак при повишено количество на PSA се препоръчва физически преглед на пациента. Простатата се намира под пикочния мехур и се опипва чрез проникване през аналния отвор. От там може да се вземе биопсия, която да докаже или отрече наличието на тумор.

Ракът на простатата се предизвиква в много от случаите случайно, но определени фактори могат да повишат риска от възникване. Малко известен факт е, че ракът на простатата е свързан генетично с рака на гърдата и рака на яйчниците. Това се дължи на мутации в гена BRCA2, който определя повишен риск и от други ракови заболявания. За да се направи оценка на риска, един мъж трябва внимателно да обсъди фамилната си история с лекуващ специалист.

Ако един мъж е диагностициран с рак на простатата, съществуват няколко стъпки в лечението. Първата е хирургическото премахване на органа. Тази процедура се смята за нетравмираща организма, тъй като простатата не е жизнено важен орган, а е необходима за репродуктивните способности на мъжа. Препоръчва се конвенционално химио-лъчелечение, а при някои мъже и хормонална терапия. Простатата се управлява от хормона тестостерон и някои тумори са чувствителни към него. Хормоналната терапия осигурява блокиране на хормона и невъзможност на тумора да расте, но за да се предпише, необходим е подробен и абсолютно коректен патологичен анализ.

НМ Дженомикс предлага генетичен панел PROSTATE NEXT® за предразположеност към рак на простатата, оценка на туморен материал за точна диагностика и предписване на лечение, както и метод за проследяване  MAINTRAC®  на пациенти с диагностициран тумор. Ние подкрепяме каузата Movember и окуражаваме мъжете да провеждат редовни профилактични прегледи и да се интересуват активно от проблемите на заболяването. Можете да се свържете с наш специалист на телефони 0895674054 и 0889 34 67 68, за да зададете своите въпроси. През месец ноември ние предлагаме 5% отстъпка от всички изследвания за рак на простатата.