OncoSeek ® Тест за ранно откриване на  ракови заболявания

Всяка година 19,3 милиона души по света биват диагностицирани с рак и броят им расте. Близо 1 от 6 смъртни случая е причинено от рак. Необходимостта от ускоряване на диагностиката е жизненоважна. Колкото по-рано се диагностицира болестта се увеличава шанса за живот и положителното въздействие върху качеството на живот на болния. Имаме нужда от мултитест за рак и OncoInv ви предлага такъв.

Добре дошли в света на SeekIn – лидер в разработването на кръвно-базирани тестове за ранно откриване на онкологични заболявания и тяхното проследяване. През годините компанията проправя път към ранно откриване на рак в страните с нисък и среден доход и стандарт на живот.

Компанията създаде  теста OncoSeek, който извършва скрининг за най-често срещаните видове рак, изчислява оценката на риска от рак  и проследява произхода на  раковата тъкан. Той е много вълнуващ, защото работи по различен от обичайния начин при тестването за рак. Повечето тестове за рак изискват да се вземе проба от тумора на човека и да се анализира неговата ДНК за конкретни промени (мутации), които могат да бъдат свързани с рака. Това означава, че тестовете трябва да бъдат специално създадени за всяко лице, въз основа на техния специфичен рак.

Вместо това, OncoSeek използват универсален подход, който се базира на изкуствен интелект. Техният изкуствен интелект използва огромно количество информация – не само от ДНК (геномни сигнали), но и от други молекулни нива като епигеномни (промени в гените, които не засягат ДНК последователността) и протеомни сигнали (свързани с протеините в тялото). Този алгоритъм може да анализира всички тези сложни сигнали заедно, за да идентифицира рака, без да е нужно да се създават специфични тестове за всеки пациент. Това означава, че тестът може да бъде по-бърз, по-евтин и достъпен за повече хора.

Какво представлява тестът OncoSeek?

OncoSeek е CE-IVD маркиран неинвазивен кръвен тест, представен от компанията SeekIn и е първият тест в България, чийто резултат ще се изготвя с помощта на изкуствен интелект.

Предимства

  • Изследването се фокусира върху специални белези, които се намират в тъканите и са свързани с протеините, които могат да покажат наличието на рак. Всеки вид тъкан в тялото има свои уникални характеристики, включително и в протеините, които произвежда. Когато има рак, тези протеини могат да се променят по начин, който е специфичен само за тази тъкан, където се намира ракът. Изследователите използват тези промени като маркери, за да разберат повече за рака и къде се намира, като по този начин помагат за точната диагностика и лечение.
  • Чрез използването на контролиран изкуствен интелект се прави още по-прецизна оценка за тъканния произход на раковото заболяване.

Индикации

Този тест е създаден за скрининг или подпомагане на ранното идентифициране на ракови заболявания чрез интегриране на измерването на панел от 7 избрани протеинови туморни маркера (AFP, CA125, CA15-3, CA19-9, CA72-4, CEA и CYFRA21-1) и клинична информация за индивида. Изследването на тези маркери дава информация и е основа за откриването на деветте най-често срещани ракови заболявания.

За детекцията на кои заболявания се използва тестът?

– Лимфома
– Рак на хранопровода
– Рак на черния дроб
– Рак на гърда и яйчници
– Рак на панкреаса
– Рак на стомаха
– Рак на дебелото черво
– Рак на белите дробове

Иновации в технологията

Използвана е специализирана технология за идентифициране на 7 специфични протеинови туморни маркера в кръвта на всеки индивид. Въз основа на количествените резултати от седемте белтъчни маркера и клинична информация като пол и възраст е създаден алгоритъмът OncoSeek, който използва изкуствен интелект (AI), за да разграничи пациенти с рак от пациенти без рак и изчислява вероятността за наличие на раково заболяване. Технологията също успя да предскаже възможната засегната тъкан на произход, където са открити ракови сигнали в кръвта.

OncoSeek

550 Лв.
  • - Вид проба: кръвна
  • - Време за изработване на доклад: 5-7 дни
  • - Лаборатория: Labor Mönchengladbach MVZ Dr Stein + Kollegen Gbr, Tomphecke 45, 41169 Mönchengladbach, Germany