„Жени, които имат фалшиво-положителни резултати от мамографията, са в по-голям риск от развитие на рак на гърдата в бъдеще.“ – посочва ново проучване на UNC-Chapel Hill.

Откритието е публикувано в журнал на Американската асоциация по ракови проучвания. Изследването анализира 2,2 милиона мамограми от 1,3 милиона жени в САЩ. Резултатите сочат, че жени с грешно-положителен резултат, които постъпват за втора мамография, имат 39% по-голям риск за развитие на рак на гърдата в следващите години, заради самото изследване. Сравнението е направено с жени, които имат верни негативни резултати от първата мамограма. За жени, които са направили биопсия след сгрешен резултат, рискът достига 76% в период от 10 години след прегледа, защото процедурата по изследването сама по себе си може да предизвика поява на злокачествен тумор.

 „В САЩ 67% от жените над 40 правят мамографични прегледи всяка година или през година. Ако специалистът види изменена тъкан, пациентът се подлага на втора мамография или биопсия. Фалшиво-положителните резултати, обаче, са доста чести.“ – твърди доцентът по радиология към UNC д-р Луис Хендерсън. Между 10-16% от извършените мамографии дават грешно-положителен резултат. Жените с грешно-положителни резултати трябва да обсъдят всички рискови фактори за развитието на рак на гърдата със специалист. Може да се направи извод, че при честота на заболяването 12% и честота на грешно положителни 10-16% мамографиите са причиняват повече заболявания, отколкото са диагностицирали. При това дори и подобно изследване да даде вярно негативен резултат, то отново увеличава риска заради облъчването.

Изследването се е провело в рамките на 10 години. Анализирането на данните от изследването целят да оптимизират скрининга за рак на гърдата. Главната цел е да се предвиди индивидуалният риск и кои фактори го увеличават.

Рискът за развитие на рак на гърдата се увеличава с до 87% при жени с генетични мутации в определени гени. Откриването на тези мутации също може да доведе до оптимизиране на скрининга, тъй като при наличие на мутации и облъчване по време на мамография рискът за развитие на заболяването нараства. НМ Дженомикс предлага изследване на най-честите мутации, които предизвикват рак на гърдата, за повече информация, моля, свържете се с нас!