В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ СЕДМИЦА ПО ПОКАНА НА НМ ДЖЕНОМИКС В БЪЛГАРИЯ ГОСТУВА ПРОФ. КАТАРИНА ПАХМАН – СЪЗДАТЕЛЯТ НА МЕТОДА МАЙНТРАК.

В София и Пловдив проф. Пахман проведе лична среща с много от водещите специалисти в медицинската онкология, представители на неправителствени пациентски организации, здравни медии и пациенти. Тя води общо две презентации и дискусии на тема „Персонализираният подход в лечението на българските онкологични пациенти“. Проф. Пахман представи метода Майнтрак – иновативно изследване за преброяване на свободно циркулиращите туморни клетки в кръвта като предиктивен маркер за образуване на метастази и оценка на химиочувствителност към предписаните медикаменти за пациенти с онкологични заболявания. Бяха разгледани клинични случаи от практиката, илюстриращи неефективността на конвенционално предписваните терапии и потенциалът за приложение на различни химиотерапевтици с цел подобряване на прогнозата за пациента.

Освен въпросите, свързани с конвенционалната химиотерапия, бяха обсъдени теми като високата ефективност на куркумата срещу туморните клетки, ефективността на хормоналната терапия при пациенти с рак на гърдата и простатата, както и влияние на хирургичните интервенции върху разпространението на тумора. Тези теми повдигнаха множество въпроси, които бяха обсъдени в разширена дискусия между гостите на събитието.

Активно участие в дискусиите взеха основателката на фондация „Една от 8“ Нана Гладуиш и д-р Мария Христова, медицински онколог. Те изтъкнаха липсата на достатъчна информираност и право на избор за лечение като основни проблеми, с който се сблъскват онкопациентите в България. Бяха предложени схеми за реимбурсиране на допълнителни изследвания за пациентите с онкологични заболявания по аналог на финансирането на репродуктивните процедури.

Медиини партньори на събитието бяха CredoWeb, Животът днес, Hospital.bg и Vagabond.bg.

Вижте повече за метода Майнтрак и приложението му или се свържете с нашия екип.