Лейди Гага призова за край на стигматизацията на психично-здравните услуги

„Докато прочетете тази статия,най-малко шест души ще се самоубият в света.“

Самоубийството е втората водеща причина за смърт в световен мащаб сред хората между 15 и 29-годишна възраст!

Тази шокираща статистика обявиха неотдавна в The Gardian певицата Лейди Гага съвместно с д-р Тедрос Аданъм, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО). Заглавието на статията е „800 000 човека се самоубиват всяка година. Какво можем да направим?“ В статията им се казва: „Стигмата, страхът и липсата на разбиране увеличават страданието на засегнатите и пречат да се предприемат решителните действия, които са отчайващо необходими и обикновено закъснели.“

Стигмата е заклеймяването от обществото на хората с емоционални и ментални проблеми и поддържането на тежки предубеждения към тях. Този процес се захранва основно поради липса на познания -съществува широко неразбиране на характера на психичните заболявания, не се разпознават симптомите, не се интерпретират правилно, пренебрегват се и в крайна сметка тези състояния не се лекуват навреме. А това е страдание, което може да се спести и на пациентите, и на техните роднини.

Въпреки че проблемите с психичното здраве могат да засегнат всеки един човек, за тях не се говори открито.
Един на всеки четирима души в света ще бъде засегнат от психично заболяване в някакъв момент от живота си и най-вероятно дълго време ще страда мълчаливо.

Лейди Гага и д-р Аханъм пишат още: „Не можем повече да си позволяваме да бъдем заглушавани от стигмата и да стоим в безизходицата на погрешни идеи, които обрисуват тези проблеми като въпрос на слабост или морална деградация“. Двамата се позовават на самоубийствата като „най-екстремния и очевиден симптом на големия и спешен проблем с психиатричната грижа, на който до сега не се реагира адекватно”.

Психичните заболявания възникват от комплексен дисбаланс в химическата активност на мозъка, в комбинация с фактори от околната среда. Добрата новина е, че те могат да бъдат лекувани и с подходящото лечение пациентите могат да водят продуктивен живот.

Един съществен проблем до неотдавна в психиатричното лечение бе, че психиатрите, за разлика от всички останали лекари специалисти, не разполагаха с изследване, което да ползват в практиката си, т.е. терапия се назначаваше единствено въз основа на консултация – разговор, което обуславяше процес на проба-грешка в назначаването на терапията.

С навлизането на персонализираната медицина и в частност персонализирана психиатрия, парадигмата на лечение се промени. С помощта на фармакогенетичен тест като Genecept Assay може да се избегне процесът на проба-грешка и да се скъси пътят до подобряване на състоянието на пациента.

На база на теста, лекарите специалисти могат да изберат най-подходящата терапия и да оптимизират лекарствените схеми на пациенти с депресия, тревожно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на хиперактивност и дефицит на внимание и други разстройства. Тестът дава информация кои медикаменти ще действат по очаквания начин, кои няма да са ефективни, с кои могат да се очакват сериозни странични ефекти.

Анализът на теста Genecept Assay се извършва в САЩ, които са двигател на персонализираната медицина в световен мащаб. НМ Дженомикс предлага в България американския фармакогенетичния тест Genecept Assay вече повече от година и вече над 300 пациенти в страната са получили персонализирано лечение.

За повече информация: тел. 0889 34 67 68

Източник: The Guardian
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/oct/09/lady-gaga-mental-health-global-emergency-suicide