Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените. Само през 2008 година в световен мащаб от рак на гърдата са починали 458 503 души, като всяка година заболеваемостта нараства. Доказано е, че фамилната история до голяма степен определя риска от развитие на болестта и е важно да бъде взимана предвид в програмите за превенция и профилактика. Жените с близки роднини, които са били диагностицирани с рак на гърдата, имат по-висок риск от развитие на болестта. Според организацията Cancer Research UK ако ваша сестра, майка или дъщеря е диагностицирана със заболяването, рискът и вие да развиете рак на гърдата е двойно по-висок в сравнение с хората без засегнати родственици. Ако имате повече от един диагностициран роднина, рискът може да нарастне до 4 пъти. От значение е и възрастта, на която е била поставена диагнозата на пациента – рискът за роднините е по-висок, когато това се е случило в ранна възраст.

Фамилната здравна история на мъжете в семейството също е от значение. Ракът на гърдата при мъжете, макар и рядко заболяване, е индикация за повишен риск от заболяването за жените в семейството. Случаите на рак на простата при преки роднини (баща или брат), особено когато са диагностицирани в ранна възраст, също се обвързват с повишен риск от рак на гърдата в семейството.

Разработени са специални препоръки за скрининг при жените с фамилна история за рак на гърдата. Според Американското дружество за борба с рака (American Cancer Society) след 30-годишна възраст тези жени трябва да предприемат:

  1. Клинично изследване на гърдата на всеки шест до 12 месеца
  2. Мамография всяка година
  3. Ядрено магнитен резонанс на гърдата всяка година.

В много от случаите фамилната история за рак на гърдата е свързана с мутация в гените BRCA1 илиBRCA2. Статистиката показва, че наследствените генетични промени са причина за рак на гърдата в 5-10 % от случаите. НМ Дженомикс предлага вече и в България генетичен тест за носителство на мутации в гените BRCA1 и BRCA2 за  пациенти с фамилна предразположеност или за пациенти, които искат да знаят дали са носители на мутация в тези два гена.