Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените. Здравните статистики от целия свят ежегодно представят данни за все повече случаи на рак на гърдата, като въпреки напредъка в медицината, процентът на смъртните случаи остава изключително висок. Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година от рак на гърдата у нас заболяват над 3500 жени. Въпреки че и до днес конкретните причини за възникване на заболяването не са известни, е доказано, че профилактиката, ранната диагностика и здравословният живот са най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата.

Профилактичните прегледи се извършват при жени, които нямат оплаквания. Тяхната цел е да се следи състоянието на млечните жлези и евентуално да се установи наличието на промени, които своевременно да бъдат уточнени. При младите жени по-подходяща е ехографията, която не използва рентгенови лъчи. Жените в зряла възраст, над 50 години е препоръчително да се изследват с мамография. Така могат да се открият туморни формации, които не се отчитат при обикновен преглед. Редовните посещения при мамолог могат да открият ранен стадий на рак, дори и при липса на симптоми.

КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ЛЕКАР

Самостоятелните прегледи много често се пренебрегват от жените, но те биха могли да дадат ранна индикация за развитие на злокачествено образувание. Обърнете се към своя лекар винаги когато установите:

  • Бучка или деформация на гърдата си
  • Бучка в областта на подмишницата
  • Изтичане на секрет от зърното на гърдата
  • Деформация на зърното
  • Промени в цвета и вида на кожата на гърдата

Възможността жената да развие рак на гърдата и яйчниците по време на живота си се увеличава значително, ако тя унаследи от своя родител мутация в BRCA 1 & 2. Носителство на тези два гена може да бъде установено чрез генетично тестване.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ

Здравословният живот също е от значение за намаляване на риска от рак на гърдата. При жените, за които не е установена фамилна история за заболяването, лекарите препоръчват:

  • Ограничаване на алкохола до минимум
  • Физическа активност минимум по 30 минути на ден
  • Ограничаване на хормоналната терапия след менопаузата (съгласувано с вашия лекар)
  • Поддържане на здравословно тегло