Тромбофилия

Тромбофилия
Тромбофилия2019-01-15T08:24:50+00:00

Какво е тромбофилия?

Тромбофилията е състояние, при което кръвоносната система на човека  показва повишена тенденция да формира кръвни съсиреци. Когато тези кръвни съсиреци започнат да ограничават кръвния поток, тромбофилията се превръща в живото-застрашаващо състояние. Много често тромбофилията е генетично обусловена, но може да се причини и от външни събития като травми, хирургични интервенции, бременност, използване на орални контрацептиви, антифосфолипиден синдром, продължително обездвижване и други.

Тромбофилия и бременност

През живота си жените попадат в различни ситуации, свързани с повишен риск от  развитие на тромбози. Една от тези ситуации, характеризираща се с повишена склонност към кръвосъсирване, е бременността. В случаите когато бременната развие тромбофилия, могат да се очакват различни усложнения на бременността като забавяне в растежа на плода, риск от отлепяне на плацентата, спонтанни аборти и други.

Симптоми

Тромбофилията няма ясно изявени симптоми. Често пациентите не разбират за наличието й, докато не се стигне до тромбоза или други усложнения. Тъй като в по-голямата си част тромбофилията е генетично обусловена, е уместно всяка бременна да бъде консултирана и при желание да бъде изследвана за наличието й. По този начин може да се осъществи подходяща профилактика и да се избегнат евентуални проблеми и нарушения в естествения ход на бременността.

Как се установява наличието на тромбофилия?

Тестът е генетичен и чрез венозна кръв от пациента могат да бъдат изследвани 4-те най-чести генетични вариации, свързани с повишен риск за тромбофилия. Това се:

  • Factor V Leiden
  • Factor II (20210G/A)
  • PAI (4G/5G)
  • MTHFR (C677T)

Тестът не поставя диагноза, а определя липсата или наличието на повишен риск от тромбозни инциденти. При отчетен повишен риск се осведомява проследяващият бременността лекар, който поставя своите предписания и препоръки. Спазвайки тези препоръки, бъдещите майки могат да намалят рисковете за себе си и бъдещото бебе до минимум. Разработени са и медикаменти, подходящи за бременни, които не преминават през плацентата и по никакъв начин не вредят на плода.

Кой трябва да се изследва за тромбофилия?

Изследването е препоръчително за пациенти с клинична история като:

  • Тромбозни инциденти
  • Бременни с роднини, при които са доказани мутации за тромбофилия
  • Бременни, които са имали запушвания на кръвоносните съдове
  • Запушвания на дълбоки вени и/или белодробна емболия
  • Пациентки с предходни случаи на спонтанен аборт без изяснена причина.

Подходящо е всяка жена, плануваща бременност, да обмисли и предприеме изследване за генетично обусловена тромбофилия.

Къде мога да си направя изследване за тромбофилия?

ГПСМП НМ Дженомикс предлага генетични изследвания за бременни и семейства. Компанията е специализирана в областта на генетичните тестове и грижата за бременните и семейството. Притежава дългогодишен опит в сферата на медицинските услуги. Към изследването ще получите експертна оценка на резултатите, а при нужда и генетична консултация от специалист по медицинска генетика.

Изследване за носителство на дефектен ген причиняващ Тромбофилия  200 лв.

Разберете повече

Можете да направите заявка на 02 8650106 или  ПИШЕТЕ НИ – info@nmgenomix.com

За да Ви предложи по-добро изживяване, този уебсайт използва бисквитки. Научете повече Разбрах