„В стомаха са заложени интелект, съзнание, темперамент и чувства.“ – Чарлз Дарвин

Навън прехвърчат снежинки, духат силни ветрове, а дните са дълги колкото клечка кибрит. Да, сезонът е зима! Невероятно красив сезон, но и също толкова безпощаден към всички живи същества. Сигурно често се чувствате изтощени и на ръба на силите си, без грам желание за работа и социални активности?

Е, спокойно, НЕ СТЕ САМИ! Има нещо в по-кратките дни, което обърква мотивацията ни, като по-голямата част от това е свързана с вариациите в биологичния ни часовник. Огромна част от функциите на нашето тяло разчитат на сигнали от околната среда, задвижвани от слънцето. Целият ни живот се върти около него – в преносен и в съвсем буквален смисъл. През лятото го приемаме за даденост, но когато настъпи зимата осъзнаваме колко необходимо е то. Точно тогава има вероятност да се почувстваме отпаднали и безжизнени. Оказва се обаче че и червата ни се влияят от времето навън!

Като деца може би родителите ви постоянно са ви повтаряли да се обличате топло и да не излизате в студа без яке, шапка и ръкавици. Истината е, че борбата с ниските температури може да ви постави в състояние на физиологичен стрес и да ви направи по-податливи на вируси и грипове, но промените във времето могат да повлияят и на други неща под качулката ви – и всички те са свързани с витамин D и с червата ви.

Слънчевата светлина и витамин D

През пролетта и лятото, когато излизаме навън и „хващаме“ малко лъчи, тази слънчева светлина предизвиква всякакви полезни биохимични реакции в кожата ни. Може би познавате UV лъчите като онези неща, от които слънцезащитният крем трябва да ви предпазва, но знаете ли, че те също играят важна роля за поддържането ви здрави?

Един от малкото витамини, които хората могат да създадат сами, е витамин D, който е от съществено значение за растежа и имунната функция. Ние произвеждаме този витамин, когато определени UV лъчи попаднат в кожата ни, превръщайки холестерола, използван в мембраните на нашите кожни клетки, за да ги поддържа течни и подвижни, във витамин D. Въпреки че можем да приемате витамин D от други източници като храна и добавки (прясно мляко, кисело мляко и мазна риба), видът витамин D, който кожата ни произвежда, е уникален и е по-лесен за усвояване.

След като се абсорбира от организма ни, витамин D подпомага здравето на имунната ни система. Когато обаче е в недостатъчно количество, сме по-предразположени към инфекции и различни заболявания.

Органът на имунната система

Може би вече знаете от останалите ни блог статии, че над 70% от имунната ни система се намира в червата. Това прави витамин D много интересен за някои изследвания, изучаващи здравето на червата. Скорошно проучване, публикувано в научното списание Frontiers, отбелязва, че жените участници в малко клинично проучване, изложени на UVB светлина, показват значителни подобрения в разнообразието на чревната микробиома. Жените имат рязко подобрение на симптомите, свързани с IBD (Възпалителни чревни заболявания) и MS (множествена склероза) – и двете заболявания са свързани с хронично възпаление. Това проучване показа нова гледна точка за това как слънчевата светлина може да повлияе на чревния ни микробиом – нещо, което никога не сме очаквали да видим под светлините на прожекторите.

Точният начин, по който това се отразява на здравето на червата ни обаче остава загадка, въпреки че изследователите в това проучване спекулират, че това вероятно се дължи на подобрената имунна система. Следващата им стъпка е да проучат КАК точно се случва това.

Микробиомна ТЪГА

Доста често срещано явление през зимата са тъжните и унили хора по улиците. Според учените зимата е „перфектният“ сезон за това да се чувстваме летаргични, мудни и апатични (по-подходящ дори от пролетта, изестна с т.нар. пролетна умора).

Според тях липсата на витамин D може да е основната причина за спада на доброто ни настроение, тъй като той допринася за високите нива на серотонина – нашият „щастлив“ невротрансмитер. Серотонинът е хормонът на щастието и работи за регулиране на настроението, съня, апетита, храносмилането и социалното ни поведение, което го прави главен герой във всички проучванията за депресия. Ако търсите друга връзка с червата – не е нужно да търсите усилено: учените изчисляват, че 90% от серотонина в нашето тяло се произвежда точно в ЧЕРВАТА.

Ако трябва да бъдем още по-конкретни, по-голямата част от този серотонин се произвежда директно от чревните микроби. Ако страдате от дисбиоза и проблеми със стомаха, това ще окаже огромно въздействие върху настроението ви, тъй като оста черва-мозък работи непрестанно и пренася информация от червата до мозъка за секунди!

Изводът? Колкото по-малко досег със слънцето имаме, толкова по-малко витамин D произвежда собствения ни организъм. Това отключва т.нар. „микробиомна тъга“, която може да доведе до сериозни емоционални сривове, отслабване на имунната система и редица стомашни проблеми, провокирани от нарушеното равновесие в червата.

Какво да направиш, ако чувството на меланхолия и лошото настроение не те оставят на мира?

Първата стъпка е да си спомниш, че е съвсем нормално тялото ти да се променя и адаптира към сезонните приливи и отливи! Не можем да върнем слънцето, но можем да се радваме и на малкото зимна слънчева светлина, процеждаща се през сивите облаци.

Друго, което може да направиш, е да поемеш състоянието на микробиома си в свои ръце и да видиш какво наистина се случва там вътре. За целта ще ти помогне най-модерното чревно изследване в България – „Микробиомен паспорт“. Червата ни претърпяват промени непрекъснато, всеки месец, и се нуждаят от изключително внимание, а не просто от няколко хапчета против подуване, газове или киселини. Разберете в детайли от какво е съставена чревната ви флорa и от какви грижи се нуждае, за да изправите на крака и имунната си система, и желанието си за живот!

„Микробиомен паспорт“ е генетично изследване на база фецес проба, която може лесно и удобно да бъде взета в домашни условия. След това пробата се изпраща за анализ в Медицинския университет във Виена, Австрия. За извършване на изследването се използват най-иновативните и най-надеждните технологии за геномно секвениране от ново поколение. Резултатите от изследването представляват задълбочен доклад за състоянието и разнообразието на вашия микробиом – състав, функции, процес на храносмилане, метаболизъм на въглехидрати/мазнини и белтъци, определяне на ентеротип и др.

Гмурнете се в морето от неподозирани факти за себе си и своя микробиом, за да започнете да живеете по-пълноценно, по-енергично и по-позитивно. ОЩЕ ДНЕС!

Заяви Микробиомен паспорт ТУК.