По тази интересна тема разговаряме накратко с един от водещите специалисти психолози в България – Ани Владимирова.  

Според вас, осъзнават ли българите, че няма здраве без психично здраве или темата продължава да бъде табу у нас?

Труден въпрос! Хората обикновено са наясно, че имат проблем със здравето, когато нещо ги заболи, почувстват физически дискомфорт… Психичното здраве обаче е по-непонятна материя – можете ли да дадете определение какво е да си психично здрав човек? Мислили ли сте по въпроса? Много е вероятно изобщо да не сте. Причината може би е, че като цяло живеем във „външния“ свят– работим, общуваме, гледаме деца, решаваме ежедневно проблеми, грижим се за домакинство, за външния вид, за здравословни проблеми и т.н. В целия този водовъртеж сме толкова обърнати навън, че почти не остава време за „вътрешния“ свят – мислите ни, емоциите ни, нагласите ни.  Все още за много хора темата за психичното здраве е някаква „фантазьорска работа“, нали нищо не те боли, физически здрав си, прав си, другото за глезотии. По-скоро може да се каже, че в общественото съзнание отсъства ясна концепция за психично здраве, тя е заменена с едно по-повърхностно схващане за липсата на такова – обичаме да казваме „Този е луд!“.

Добрата новина е, че хората стават все по-информирани и все повече търсят четива, семинари, практики, които да им дадат повече познания за „вътрешния“ свят. Все по-склонни са да търсят подкрепа и помощ, когато се усещат потиснати, объркани, неудовлетворени. Заедно с екипа ми разработихме сайт, където вече повече от 17 години даваме възможност на българи от цял свят анонимно и конфиденциално да говорят с психолог. Прави впечатление, че в началото много по-често използваха измислени потребителски имена, далеч от техните собствени, за да са анонимни и заради смущение от самото посещение. В последните 3-4 години обаче акаунтите, които си правят включват техните реални имена (дори име и фамилия). Това е показателно, че темата за психичното здраве е все по-малко табу в обществото.

Счита се, че в някои случаи отключването на проблем, свързан с психичното здраве, е вследствие на генетични предпоставки. Какво можем да направим във връзка с тях?

Важно е да се знае, че има такъв генетичен фактор и че той не е за подценяване. Съществува една категория проблеми с психичното здраве, които са ендогенни, т.е. те НЕ са свързани с  външни фактори – например ендогенна депресия, биполярно разстройство, шизофрения. При тези състояния човек няма власт върху настроенията си и трябва задължително да потърси помощ от специалист. Лечението е медикаментозно и цели постигане на  биохимичен баланс в мозъка.

Много е важно да се знае, че ако имаме роднина с депресия, шизофрения, биполярно разстройство, можем да носим по-висок риск от отключване на проблематика в сферата на психичното здраве. Трябва да свети една червена лампа, че  следва да се полагат особени грижи за здравето на психиката. С генетичен тест може да се установи по-високия риск и той да бъде овладян с комплексна програма, включваща прием на добавки (компенсиращи системни дефицити в организма – предпоставки за биохимичен дисбаланс в мозъка), също така двигателен режим, хранене, когнитивно поведенческа терапия.

От неотдавна работя с американския тест Mindful DNA (Грижовно ДНК), който в България се предлага от генетичната компания NM Genomix. Тестът дава информация за предразположеност към 6 групи заболявания, неразривно свързани със здравето на мозъка и психиката. Резултатът, освен информация за риска, включва и препоръки за превенция на тези рискове с доказани от науката ефективни и щадящи средства, като например хранителни добавки, диети, практики. Този тест е от голяма помощ в холистичната грижа за психичното здраве.  

Какви са наблюденията Ви по отношение на това как се грижат българите за психичното си здраве, грижат ли се въобще и какви препоръки можете да им дадете?

Неоспорим факт е, че все повече българи имат огромен интерес към процесите на психиката, нейното здраве и връзката им с физическите заболявания. Все повече хора търсят литература, съвети, подкрепа за всеки аспект от живота си – как да бъдат адекватни родители, как да са добри в работата си, в комуникацията, във връзките. Всъщност грижата за психичното здраве започва с анализ на това как личността се справя със ситуациите, в които влиза, как разрешава проблеми, как взима решения. Има положителна тенденция, която набира скорост от няколко години. Младите хора все повече заявяват, че искат да са психически стабилни, да работят над себе си, да се грижат за себе си и да се развиват. Чудесно е, че можем да добавим още един инструмент в грижата за психичното (и не само) здраве, а именно генетичен тест като Mindful DNA (Грижовно ДНК). Така средствата на психологията и психотерапията могат да бъдат много по-ефективни и резултатни, грижата за психичното здраве по-цялостна.