За правилните грижи за здравето и защо е важно да се доверим на гените си, разговаряме с очарователната актриса и любимка на няколко поколения българи – Катерина Евро или както я познаваме Катето Евро.

Здравей, Кате,  каква е тайната на твоята жизненост и добър тонус? Какви грижи за здравето си полагаш?

За мое щастие се радвам на добро здраве и не съм имала никакви сериозни здравословни проблеми, да чукна на дърво (смее се – бел. ред.). Но и аз като повечето хора съм наясно, че с напредването на възрастта обикновено се появяват хронични заболявания. Не съм привърженичка на строги режими на хранене, стриктни диети и „спартански“ грижи за здравето.  Напротив – смятам, че човек не трябва да се измъчва, а да умее да се наслаждава на живота и така ще е по-здрав!

Естествено всичко трябва да е с мярка. Остаряването е нормален процес, който няма да подмине никого –  дори и тези, които стават и си лягат с мисълта за здравословен начин на живот. Смятам обаче, че е необходимо грижата за здравето да е съобразена с индивидуалните характеристики на всеки организъм. Едно нещо може да е добро за един, но за друг – да не е. Трябва да слушаме организма си и да търсим начини да го опознаваме по-добре, за да може да се грижим за себе си най-правилно. Убедена съм също, че превенцията е най-добрата грижа!

Какво можеш да споделиш от своя опит, как откри своя индивидуален подход в грижата за здравето?

Неотдавна мой приятел ми сподели за генетичния тест Грижовно ДНК, който силно ме заинтригува. Винаги съм знаела, че е важно какъв начин на живот водиш, но това, което е в гените ти, е най-силно и човек трябва да се стреми да го опознае. Затова реших и аз да си направя такъв тест. Той дава информация за риска от отключване на 6 групи заболявания, както и комплексни препоръки за превенция. Има много хора около мен, които се стараят да полагат грижи за здравето си, но ми се струва, че го правят малко хаотично – пият хранителни добавки, защото са прочели случайна информация в интернет, спазват различни много строги диети, които съм убедена, че лишават организма от много полезни вещества.

Аз исках да намеря начин да разбера какво е най-подходящо лично за мен, а не по принцип. Интересувах се за какви заболявания нося по-висок риск и какво мога да направя, за да го намаля. Затова се доверих на NM Genomix и теста Грижовно ДНК и определено получих безценни персонални препоръки.

Много хора казват: „Не искам да знам, страх ме е, като ми дойде на главата, тогава ще го мисля“… Не се ли страхуваше да чуеш за потенциални заболявания?

Не, в никакъв случай. Страшното е да научиш, че вече имаш заболяване и да знаеш, че си могъл да направиш много, за да го предотвратиш. Да знаеш какво да предприемеш, за да намалиш риска, докато още можеш, определено е сила!

Би ли искала да споделиш какво показа резултата ти от теста Грижовно ДНК?

Предпочитам да го запазя за себе си, тъй като все пак това е лична информация. Ще кажа само, че е докладът е забележителен – повече от 20 страници. Получих много полезни разяснения по резултата от научния консултант на NM Genomix и останах много доволна от неговите препоръки и насоки. Вземането на проба бе много лесно, направих натривка от вътрешната страна на бузата и от фирмата  изпратиха пробата в САЩ, където се извърши самият анализ. Силно впечатление ми направи строго научния подход при подбора на включените препоръки на база на резултата, те са базирани само и единствено на  данни и доказателства, което ми даде спокойствие, че мога да се доверя на теста. Това е важно, защото например в интернет пространството има много информация за хранителни добавки, за билки и аз много пъти съм си задавала въпроса дали наистина помагат и кои точно. Сега съм наясно с добавките и допълнителните грижи, които са подходящи конкретно за мен и са такива, за които е доказано от науката, че помагат. Целият набор от препоръки ми дава увереността, че полагам правилните грижи за себе си.

Какво би препоръчала на читателите ни, за да са жизнени и енергични?

Мога да препоръчам да живеят пълноценно, да не се лишават от нищо, но и всичко да е с мярка и да се погрижат за здравето си, както никога досега, с генетичния тест Грижовно ДНК. Аз го направих и съм много доволна, препоръчвам го и на на всички свои близки и познати!