Ако сте свикнали да четете статии, които съдържат „ключът към успеха“ или „ключът към щастието“ – тази също е за вас, но може би не по начина, по който очаквате.

От една страна, канализирането на вътрешното здраве, баланс и благополучие може коренно да се различава от човек на човек. Но с малко търпение и прецизно внимание вие също може да се научите как да използвате най-добрия ключ, който насърчава синергията между вашите чревни микроби – за оптимално храносмилателно здраве и… красота!

Градивните елементи на здравето

Ние от НМ Дженомикс и учените, които стоят зад Микробиомен паспорт, сме посветили енергията си на разкриването на взаимосвързаността на нашия чревен микробиом със собственото ни здраве. Данните, които сме натрупали – и продължаваме да натрупваме – ни помогат да разработим система за прецизно оценяване на микробиома, която подкрепя хората в тяхното пътешествие към здравето. Ако резултатът ви за производство на бутират изглежда нисък, това може да е защото ви липсва основното хранително вещество, което поддържа здравето на червата.

Въпреки че правилните храни за нас могат да варират, основните хранителни градивни елементи, от които всички се нуждаем, остават едни и същи.

Всеки човек се нуждае от витамини и минерали, въглехидрати, протеини и мазнини, за да състави всички възможни компоненти на клетките си, които го поддържат здрав и щастлив. Но това, което често се различава, е формата, която тези хранителни вещества могат да приемат, когато попаднат в тялото ни и след храносмилането.

Вътре в червата ни нашите чревни клетки са частични от малки мастни молекули, наречени късоверижни мастни киселини (SCFAs), които лесно преминават през чревната клетъчна мембрана и се превръщат в бърза енергия. По-специално един SCFA – бутират – е предпочитан преди всичко и е изключително важен за работата и състоянието на чревните ни клетки.

Ползите от бутират се простират от това да задвижва естествените противовъзпалителни свойства на чревните ни клетки до това да спомага за забързването на нашия метаболизма.

Въпреки че всеки може да открие SCFAs в дневното си меню, нашите чревни клетки изискват постоянен достъп до бутират, за да да поддържат здравословна функция през целия ден.

И за съжаление, не винаги е толкова лесно да си го набавим от храните, които консумираме.

Как червата създават БУТИРАТ

Как червата създават БУТИРАТ

Извлечен от растителни влакна, обикновено се изисква процес на ферментация, за да се генерира бутират. Въпреки че храносмилателната ни система е впечатляваща машина, чудесна в разграждането на много храни, тук тя не може да се справи сама. Вместо това на помощ идват микроскопичните приятели в чревния ни микробиом. За щастие, червата са идеалната среда за бактерии, произвеждащи бутират, които обичат да ядат трудно смилаеми фибри и да ги превръщат в тези SCFAs.

Без тези бактерии по-голямата част от потенциала за бутират ще бъде загубен. Въздействието на тази малка функция може да доведе до монументални промени в здравето на нашите черва.

Без бутират, нашите чревни клетки могат да гладуват и да умрат, причинявайки дупки или пролуки в тънката лигавица на храносмилателния ни тракт.

В крайна сметка, храносмилателният тракт е изграден само от един слой ендотелни клетки. Не винаги е нужно много, за да го „разкъсаме“, позволявайки на частици, бактерии и токсични съединения да преминат от червата в останалата част на тялото.

Симбиозата и защо тя има значение

В природата балансът означава хармония. Когато естествените везни се наклонят по един или друг начин, балансът се нарушава и едната страна/везна надделява над другите. В природата, когато организмите функционират в хармония заедно, това се нарича симбиоза – и се отнася до взаимноизгодната връзка между два различни организма, живеещи в тясна физическа връзка.

В нашето тяло симбиозата между нашите чревни микроби и техния гостоприемник – НИЕ – жъне взаимни ползи. Те получават безопасно убежище, за да се колонизират и да процъфтяват в богата на хранителни вещества среда. В замяна на това ни помагат за смилането на храната и производството на редица полезни хранителни вещества (не само бутират!). Освен това, тъй като поддържаме комменсални и полезни микроби в нашата чревна среда, те от своя страна ни предпазват от патогенните микроби (наши и техни врагове), които се конкурират за пространство в червата ни. В цикъла на даване и вземане, тази симбиоза ни помага, като ни защитава и подкрепя по стотици начини.

Ето защо е адски важно да се поддържа симбиозата.

Без нея, когато едната везна се наклони, връзката с обитателите на червата ни лесно може да се влоши и да стане нездравословна. Бързо може да се стигне до „паразитни“ взаимоотношения – един организъм черпи ползи от друг, докато го поставя в опасност. Попадаме в такава ситуация, когато чревната ни флора е дисбалансирана и патогенни бактерии превземат пейзажа на червата ни, унищожавайки полезните бактерии, които ни поддържат здрави и енергични.

Ако микробиомът на червата ви не е наред, можете да го усетите чрез различни показатели като подуване на корема, запек или диария, стомашно-чревен дискомфорт – или много по-лоши последици.

Дългосрочните последствия могат да отключат и редица хронични заболявания. Изследователи свързват чревната дисбиоза с най-различни заболявания, които се разпространяват от червата към останалата част на тялото, дори в мозъка.

Дисбалансът в една система има тенденция да достигне до други системи.

Но като поддържаме симбиозата, ние не само крепим хармонията, за която червата ни жадуват – ние насърчаваме устойчивостта и здравето в цялото си тяло. Но ключът към чревната симбиоза е по-малко свързан с унищожаването на патогенните микроби и много повече с поддържането на нашите любими, полезни бактерии, произвеждащи вълшебния БУТИРАТ.

Как да се снабдим с повече БУТИРАТ

Как да се снабдим с повече БУТИРАТ?

Най-добрият начин да увеличим бутирата е като оптимизираме здравето на нашите приятели – добрите бактерии, произвеждащи бутират. Въпреки че на пазара има куп „бутиратни“ добавки, те не винаги вършат работа, тъй като не успяват да преминат през киселинната среда на стомаха.

Оптималното, което можем да направим, е да започнем да консумираме повече храни, богати на пребиотици, както и храни, които съдържат фибри – плодове, зеленчуци и пълнозърнести изделия.

Като приемаме храни с високо съдържание на фибри, ние всъщност приемате неразтворими фибри, които са трудни за смилане, но лесно ферментират чрез дейността на полезните микроби, които ги превръщат в SCFAs като бутират. Колкото повече такива храни хапваме, толкова по-голямо количество бутират ще произвеждат нашите добри бактерии.

Друго съществено нещо е да се погрижим за това в червата ни да има силна армия от „добри бактерии“.

Как става това ли? Като приемаме пробиотици. Правилните храни + смилурането на колониите от полезни бактерии в червата води до по-балансирана чревна флора, в която добрите бактерии са в разцвета на силите си и могат да произвеждат бутират на пълни обороти.

Най-важното, което трябва да запомним, е че въпреки нашата обща природа, всички хора сме различни и са нужни индивидуални познания за личната ни чревна флора. Само така ще успеем да намерим разковничето на цветущия микробиом – за оптимално здраве, нестихваща енергия и истинско щастие.

Направи първата крачка към установяването на своите лични микробиомни черти с най-модерния генетичен чревен тест – Микробиомен паспорт. Не се колебайте – здравето и на мъжа, и на жената минава през… стомаха!