Желанието за балансиране на теглото често се превръща в мания за бързи резултати. Търсенето на лекарства като Оземпик набира огромна популярност и това се дължи до голяма степен на желанието на потребителите за „магическо“ решение на проблемите им с наднорменото тегло, но приемано с лека ръка, това крие доста опасности за здравето и не е ефективно в дългосрочен план.

Отслабването с инжекции отстъпва пред новата ера на медицинските иновации свързани с човешкия микробиом и функциите, които изпълняват чревните ни бактерии. Нови медицински проучвания показват, че чревните бактерии могат по естествен път да балансират теглото, ако се храните по подходящ начин, съобразен с индивидуалните ви генетични характеристики и т.нар. ентеротип.

Често когато стане дума за отслабване, диети и наднормено тегло сме изправени пред информационна планина от реклами и статии с рецепти, формули, хранителни добавки, специалисти и обещания за чудеса и магически решения. Как обаче да се ориентираме във всико това? На кого да вярваме?

Каква казва науката?

В сферата на здравословното хранене научните клонове свързани с индивидуален подход към всеки човек се наричат нутригенетика и нутригеномика, благодарение на които храненето се съобразява с личния генетичен профил. Научно проверените и доказани ползи на персонализираната медицина сочат, че:

– Хората с по-висока инсулинова резистентност имат специфичен микробиомен профил, доминиран от бактериите Lachnospiraceae. Така в кръвта остават повече въглехидрати и това би могло да доведе до наддаване на тегло и преддиабетично състояние.

– При хората с наднормено тегло и/или с диабет, количеството на бакерията Akkermansia е значително намалено в сравнение с нормата, което води до усвояване на повече калории от организма.

– Микробиомът на хора с по-ниска инсулинова резистентност съдържа повече бактерии Bacteroidales, отколкото други видове.

Хармонизирането на чревната микрофлора изисква персонализиране на диетата и има отношение към лечението или облекчаването на редица хронични състояния и системни заболявания – наднормено тегло, диабет, болест на Хашимото и др.

Как да разберете какви видове микроорганизми имате в стомашно-чревния си тракт и какво е тяхното съотношение?

Домашният тест „Микробиомен паспорт“ разкрива цялостната картина на състоянието на вашия микробиом – какъв ентеротип сте, от какво е съставен, какво е количеството и съотношението на добрите и лошите бактерии, как разграждате и усвоявате хранителните вещества и как да си съставите индивидуален хранителен план, съобразен с вашите гени. Всичко, което трябва да знаете за своята чревна флора се съдържа във вашия микробиомен паспорт!

Поръчайте изцяло онлайн тук: https://nmgenomix.com/микробиомен-паспорт/