Март е избран за световен месец за борба с едно от най-често срещаните и в същото време едно от най-предотвратимите заболявания – колоректалния карцином. Колоректалният карцином, познат още като рак на дебелото черво и ректума, заема водеща позиция сред онкологичните заболявания по честота на появяване както при мъжете, така и при жените, в световен мащаб. Една от основните цели на този месец е да се повиши обществената осведоменост относно значението на ранната диагностика и профилактиката на заболяването.

Важно е да знаем, че ранното откриване на колоректалния карцином може значително да увеличи шансовете за успешно лечение и излекуване. Прегледите за ранно откриване, включително колоноскопията, играят ключова роля в борбата с болестта. Тези прегледи могат да идентифицират предракови състояния и рак на ранен етап, когато лечението е най-ефективно.

Освен медицинските прегледи, промените в начина на живот също имат огромно значение за намаляване риска от развитие на колоректален карцином. Към тях се отнасят здравословното хранене, редовната физическа активност, поддържането на нормално телесно тегло, ограничаването на алкохола и избягването на тютюнопушенето.

Важно е да се знае също, че наследствеността играе роля в риска от развитие на колоректален карцином. Хората със семейна предразположеност към болестта трябва да обмислят направата на генетичен тест за наследствена обремененост. 

Също така,  OncoSeek – тест за ранно откриване на онкологични заболявания и тяхното проследяване, може да бъде полезен за ранно насочване към диагностични методи за остановяване на заболяването.

Март месец е идеалният момент да се напомни на всеки от нас за значението на грижата за нашето здраве и да предприемем необходимите стъпки за предотвратяване на това сериозно заболяване. Споделянето на информация и подкрепата могат да направят разлика в живота на много хора. Нека бъдем информирани и отговорни към нашето здраве, за да живеем по-дълго и по-пълноценно.