Ракът на гърдата и яйчниците са сред най-честите онкологични заболявания при жената. Фамилната обремененост е един от факторите, с които тези заболявания се свързват. Да, ракът (особено на гърда или яйчник) може да бъде наследствен. Част от случаите на фамилна история се дължат на носителство на ракови варианти на гените BRCA1 и BRCA2.

Наименованието им е съкращение от BReast CAncer (рак на гърдата). Нормалните им варианти у всеки един от нас участват в контрола на клетъчното делене и поправката на грешки, възникнали в ДНК молекулата. Ако обаче унаследим нефункционални варианти на тези гени от своите родители, се увеличава шансът да развием наследствено раково заболяване. Съществуват редица митове, свързани с ползата от изследването и установяването на подобни мутации. Ето фактите зад някои от тях:

Мит: Вече имам рак – това да знам своя BRCA статус няма да промени нищо

Факт: Дори и да имате раково заболяване, знаейки своя BRCA статус, ще разберете дали отговаряте на условията за определени възможности за лечение, които са специфични за Вашия уникален вид рак. Също така това ще помогне Вашето семейство да се информира за техния собствен риск от заболяването.

Мит: Нямам фамилна история на рак – не съм в риск

Факт: Фамилната история е важна, но не винаги може да предскаже риска от рак. Проучване показва, че 47% от жените, диагностицирани с рак на яйчниците вследствие на BRCA генна мутация, нямат фамилна история на този тип рак.

Мит: За мен вече е твърде късно да си направя BRCA изследване

Факт: Независимо от възраст или фамилна история, никога не е твърде късно да си направите BRCA изследване. Можете по всяко време да проверите дали сте наследили BRCA мутация с тест за зародишна линия. Дори ракът Ви да е вече диагностициран или да се e завърнал, все още можете да се тествате. Научавайки Вашия BRCA статус, може да се информирате и да предприемете действия по ефективна превенция навреме.

Мит: Мъжете не трябва да си правят BRCA изследване, защото не могат да имат рак на яйчниците

Факт: Въпреки че мъжете наистина няма как да имат рак на яйчниците, те са в риск от други типове рак, свързани с BRCA мутациите като рак на гърдата, простата и панкреаса. Също така мъжете могат да предадат генната мутация на децата си, така че отриването на такава може да помогне за информирането на останалата част от семейството за техния собствен риск.

Това да научиш своя BRCA статус може да промени всичко. Затова навременното установяване на мутация в гените BRCA1 и BRCA2 може да спаси животи. Носителството на BRCA-варианти се открива лесно, бързо и точно чрез генетично тестване. Такова е изследването GenomeBreast – прецизен, бърз и точен ДНК анализ. Разберете всичко за теста ТУК.