Чувствате ли се постоянно отпаднали и изморени, без желание за никаква дейност?

Някои хора изпитват постоянна умора, отпадналост и липса на енергия, въпреки че отделят достатъчно време за почивка. Често си мислим, че това е нормално състояние и отминава, но не се замисляме за причините, които могат да седят зад него. Една от тях е синдромът на хроничната умора.

Какво представлява синдромът на хроничната умора?

Синдромът на хроничната умора или още известен като миалгичен енцефаломиелит e състояние, чиято етиология остава неясна. Проучвания показват, че причините за него могат да се дължат на различни неврологични, имунологични или метаболитни нарушения.

Броят на страдащите от синдром на хронична умора нараства с всяка година, като засяга основно хора между 40- и 60-годишна възраст, повечето от тях жени.

Симптомите, които са характерни за това състояние са:

  • непрекъснато чувство за умора;
  • главоболие;
  • мускулни болки;
  • депресия;
  • тревожност;
  • проблеми със съня;
  • стомашно-чревни проблеми;

Как влияе чревният микробиом при синдром на хронична умора?

Чревният микробиом  играе ключова роля в грижата за нашето здраве. Той е съвкупност от стотици микроорганизми, населяващи стомашно-чревния тракт. Toва са бактерии, археи, дрожди, протозои, гъби и вируси, които живеят в симбиоза с нашите черва. При всеки един човек чревният микробиом е уникален и различен, и се променя в зависимост от начина на хранене, генетични фактори, стрес и прием на медикаменти.

С напредване на изследванията в областта на генетиката и метагеномният анализ, съставът на чревния микробиом започва да се изучава по-задълбочено във връзка с развитието на определени заболявания като психични разстройства, рак, кардио-метаболитни заболявания, а в последните години все по-често се свързва и със синдрома на хроничната умора.

Хората със синдром на хронична умора проявяват чести чревни смущения. При тях се наблюдават промени в чревната микрофлора като намаляване разнообразието от полезни бактерии за сметка на увеличаването на тези, предизвикващи възпаления – т.нар. дисбиоза.

Забелязват се и нарушения, свързани с повишена чревна пропускливост. Тя се развива в чревната стена, която позволява селективното преминаване на хранителни вещества, електролити и вода през мукозна бариера и изпълнява защитна функция срещу инфекции и токсини. Когато чревната пропускливост се повиши, проникването на патогени и токсини в кръвообращението става възможно, което от своя страна предизвиква имунна реакция и системно възпаление, повлияващо състоянието на хронична умора.

Какво да направим, ако се чувстваме постоянно изморени и отпаднали?

Първата стъпка е да си спомниш, че е съвсем нормално тялото ни да се променя и адаптира към сезонните приливи и отливи, промените и стреса в ежедневието.

Друго, което може да направиш, е да поемеш състоянието на микробиома си в свои ръце и да видиш какво наистина се случва там вътре. За целта ще ти помогне най-модерното чревно изследване в България – „Микробиомен паспорт“. Червата ни претърпяват промени непрекъснато, всеки месец, и се нуждаят от изключително внимание, а не просто от няколко хапчета против подуване, газове или киселини. Разберете в детайли от какво е съставена чревната ви флорa и от какви грижи се нуждае, за да изправите на крака и имунната си система, и желанието си за живот!

„Микробиомен паспорт“ е генетично изследване на база фецес проба, която може лесно и удобно да бъде взета в домашни условия. След това пробата се изпраща за анализ в Медицинския университет във Виена, Австрия. За извършване на изследването се използват най-иновативните и най-надеждните технологии за геномно секвениране от ново поколение. Резултатите от изследването представляват задълбочен доклад за състоянието и разнообразието на вашия микробиом – състав, функции, процес на храносмилане, метаболизъм на въглехидрати/мазнини и белтъци, определяне на ентеротип и др.

Гмурнете се в морето от неподозирани факти за себе си и своя микробиом, за да започнете да живеете по-пълноценно, по-енергично и по-позитивно. ОЩЕ ДНЕС!

Заяви Микробиомен паспорт ТУК.