Ето го и него – чревният микробиом – героят на вечерта, който от 3-4 години насам не излиза от светлините на прожекторите. Влиянието му върху човешкото здраве е толкова силно, че дори хората в древността са го поставяли на пиедестал. Обявен за „господар“ на човешкия организъм, микробиомът още тогава е почитан и уважаван като главен отговорник за здравето на организма. Древните елини и римляни забърквали чудодейни отвари и настойки само и само за да го „омилостивят“ и да го поддържат в идеална форма.

Днес живеем във време, в което на всеки кръгъл час излиза нова статия – я за ефективното прочистване на дебелото черво, я за вълшебното влияние на различни храни върху храносмилателния ни тракт, я за „приятелската“ връзка между стомаха и мозъка, от която дори зависи колко черногледи ще бъдем в понеделник сутрин и колко „конско“ ще изяде гаджето ни в понеделник вечер.

Така че нека ви запознаем малко по-подробно с човешкия микробиом – ето 12 супер интересни факта, които надали някога сте чували:

  1. В червата ни има нещо повече от бактерии

Въпреки че е съставен предимно от различни видове бактерии, в него има и всякакви други микроорганизми. Археите са едни от тях  – древни прокариоти, които нямат клетъчно ядро и произвеждат метан. Те притежават страхотната способност да живеят в екстремна среда и именно затова оцеляват перфектно в киселинната вселена на червата.

Там се срещат също дрожди, гъбички, а понякога и паразити. Най-очарователни от всички обаче са бактериофагите – миниатюрни вируси, които заразяват определени бактерии. Тъй като природата им е такава – да паразитират върху конкретни видове бактерии, надеждата е, че някой ден ще могат да бъда използвани като целенасочен „антибиотик“ срещу строго конкретни злодеи в нашия организъм.

  1. Гените на микробиома са… безброй

Гените на микробиома превъзхождат човешките гени 150 пъти. Когато учените откриха, че човешката ДНК при всички хора се припокрива (еднаква е) на 99,9%, бяха леко объркани – как е възможно това, след като сме толкова различни?

Изглежда обаче, че отговорът се крие именно в микробиома, който е потенциално способен да допринесе за тези различия. Смята се, че микробиомът може да повлияе на генната експресия и на биологичните функции, случващи се във всеки индивид, а именно това ни прави невероятно уникални.

  1. В микробиома ни има повече биоразнообразие от тропическите гори

Когато започнем да говорим за една жива екосистема със стотици различни видове растения и животни, обикновено си представяме непроходимите тропически гори на Амазония, криещи опасности и нови същества на всяка крачка. В сравнение с чревната ни флора обаче Амазонската екваториална гора е кръгла нула! Точно така, не се шегуваме – биоразнообразието е червата ни е в пъти по-голямо от биоразнообразието на Амазония.

  1. Не всички „лоши момчета“ са лоши

Твърде крайно е да наричаме определени бактерии като E. Coli „лоши момчета“. Истината е, че всъщност ние имаме огромна нужда тях на някои места и на някои нива в червата си.

Е. Coli всъщност помага за стимулиране регенерацията на чревната лигавица, правейки храносмилателния тракт по-здрав и по-устойчив. Основното заключение при изследването на чревния микробиом е това: всичко се свежда до постигането на БАЛАНС. Така наречената „златна среда“ се състои както от „добри“, така и от „лоши“ бактерии. Нека не го забравяме!

  1. Микробиомът е като орган

Учените се колебаят да нарекат чревния микробиом орган, защото се състои от микробни видове, които не са от човешки произход. Когато си представяме чревния микробиом обаче е редно да го възприемаме като орган, тъй като играе ключова роля в цялото ни тяло. Той „дърпа конците“ на нашите нервна, имунна и ендокринна система. Някои учени дори го наричат „мегаорган“.

  1. Червата ви днес не са червата, с които сте се родили

Човешкият микробиом се променя непрекъснато – с всяка изминала минута. Когато бебето се роди по естествен път, то приема огромно количество добри бактерии от родовия канал, през който преминава. Когато раждането е секцио обаче, бебчето няма „допир“ до тези бактерии и е необходимо да си ги набави допълнително в първите месеци от живота си.

Първите 7 години от живота на детето всъщност са ключови за изграждането и състоянието на неговия микробиом – какъв ще бъде той зависи от това как сте родени, къде сте живели, с каква храна сте се хранили, дори какъв въздух сте дишали.

Всяка едно преживяване в детството и „режимът“ на живот, който е имало детето, оставя отражение върху неговия микробиом. Въпреки че чревната ни флора се изменя постоянно, тя запазва нещо като „микробиомен отпечатък“, който остава непоклатим. Много е важно той да бъде от полезно естество.

 

      7. Вие сте точно като майка си

Въпреки че вие и хората, с които се разминавате по улицата, имате съвсем различен микробиом, съществува един човек, с когото имате почти еднакъв такъв. Микробиомът на човек се доближава най-много до микробиома на неговата майка, а след това си прилича най-много с микробиома на неговите братя и сестри.

      8. Микробиомът е вторият ни МОЗЪК

Чревният микробиом е като втори мозък, тъй като оказва пряко въздействие върху нашите настроение, мотивация, щастие и начин на мислене, като дори може да допринесе за „разгръщането“ на определени неврологични състояния.

Микробите в нас произвеждат около 90% от серотонина или т.нар. „невротрансмитер на щастието“. Благодарение на това, което се нарича блуждаещ нерв, бактериите в червата ни са в постоянна комуникация с мозъка ни и доста често му „налагат“ определени правила. Макар това да ви звучи като сценарий от междузвезден филм, в който бактериите са микроскопични извънземни, които превземат ума ни, всъщност ние сме тези, които ги ръководим. Как? Чрез храната, която приемаме, и чрез начина на живот, който водим.

      9. Антибиотиците създават бойно поле

Антибиотиците са като ядрена бомба за нашия микробиом и могат бързо да променят състава му, което в 9 от 10 случая води до дисбиоза (дисбаланс на чревните микроорганизми). Това може да има както краткосрочни, така и дългосрочни последици върху здравето ни, тъй като състоянието на микробиома ни определя и физиологичните процеси в организма ни.

Изследването „Микробиомен паспорт“ всъщност може да установи дали сте приемали антибиотици през последните 2-3 години. Това е така, защото антибиотиците причиняват значителни „сътресения“ в микробиомната екосистема. „Микробиомен паспорт“ включва определянето на над 1 500 вида бактерии и изчислява съотношението между добрите и лошите такива, за да открие има ли наличие на дисбиоза.

      10. Червата ви са СУПЕРГЕРОИ

Въпреки че антибиотиците, кортикостеродите и някои други медикаменти са изключително опасни за чревния микробиом, вашите бактерии не се дават никак лесно. Те са забележително устойчиви по природа и ако се храните качествено, пълноценно и РАЗНООБРАЗНО, ще им помогнете да преодолеят този тежък за тях период. Само с ваша помощ те могат да възстановят баланса си напълно!

      11. Микробиомът решава дали ще сте дебели или слаби

Гледайки състава на чревния ви микробиом, учените могат да кажат с 90% точност дали сте с наднормено тегло или сте слаби. Това е така, защото микробиомът диктува метаболитните процеси и определя оборотите, с които те се случват.

Въпреки че все още не е установено дали определени микроби наистина могат да ни подтикнат към напълняване, съществува неразривна връзка между добрият метаболизъм и конкретни бактерии.

      12. Той се смалява

За огромно съжаление, учените установиха, че западният свят губи разнообразието на чревния си микробиом. Употребата на антибиотици, прекарването на по-голямата част от деня на закрито, натовареният начин на живот в градовете и „бързата“ храна допринасят за тази загуба на биоразнообразие.

Тези факти са изключително тревожни, тъй като повечето хора не разбират колко жизненоважни са тези микроорганизми в нас. Напълно възможно е да загубим съюзници, които незабележимо правят невероятни неща за здравето ни. Запомнете – вашият микробиом е един завладяващ и сложен свят, който не бива да бъде пренебрегван. Дори напротив – трябва постоянно да го наглеждаме и да се грижим за него в-с-е-к-и-д-н-е-в-н-о!