Дилатативната кардиомиопатия е най-честият тип на заболяването. Най-често се среща при възрастни между 20 и 60 годишна възраст. Заболяването е по-разпространено сред мъжете. Дилатативната кардиомиопатия засяга сърдечните камери и предсърдия – долните и горните сърдечни кухини.

Заболяването често започва от лявата сърдечна камера, изпълняваща ролята на главна помпа на кръвта. Сърдечният мускул започва да се разширява с опъване и изтъняване в дебелина. Това причинява уголемяване на вътрешното пространство. С напредването на заболяването то се прехвърля към дяната камера и двете предсърдия. Когато се получи разширяването на сърдечния мускул той не може да се свива нормално. Сърдечното изпомпване на кръвта става затруднено, сърцето отслабва и може да доведе до остра сърдечна недостатъчност. Сърдечната недостатъчност се характеризира с учестено дишане, умора, както и оток в коленете, ходилата, коремната област и вените на шията. Други следствия от дилатативната кардиомиопатия са аритмии и кръвни съсиреци в областта на сърцето.

Причините за този тип кардиомиопатия често са неясни. Смята се, че 1/3 от пациентите с дилатативна кардиомиопатия са я унаследили от родителите си. Други причини могат да бъдат претърпян инфаркт, хипертония, заболявания на щитовидната жлеза, вирусни инфекции и консумация на алкохол и наркотични вещества.

Лечението на заболяването основно включва елиминацията на всякакви фактори, които могат да доведат или да влошат състоянието; контрол върху симптомите и преустановяване на развитието на заболяването; намаляване на усложненията от заболяването. Методите са промяна начина на живот, лекарствени средства, имплантиране на електронни устройства за контрол над аритмиите и неоперативна намеса. Препоръчва се здравословният начин на живот, добрата физическа активност и избягването на приема на вредни субстанции.